Spanje na Italië het land met meeste vlindersoorten van Europa

door admin
Spanje na Italië het land met meeste vlindersoorten van Europa

De uit Afrika afkomstige drie vlindersoorten zijn ontdekt door de Spaanse Vereniging voor Vlinderbescherming en de ngo voor vlinderbescherming en -onderzoek Zerynthia. Het gaat om de coenomypha arcanioides (barbarijs hooibeestje), de spialia ali (kalkgraslanddikkopje) en de thymelicus hamza (ook uit de familie van de dikkopjes).

In 2019 ontdekte Zerynthia ook al twee nieuwe vlindersoorten in Spanje, eveneens afkomstig uit het noordwesten van Afrika. Toen ging het om de zerynthia rumana (zuidelijke pijpbloemvlinder) en de anthocharis belia (uit de witte vlinderfamilie). 

Van de 258 verschillende soorten vlinders die voorkomen in Spanje zijn 13 soorten afkomstig uit Spanje zelf, 13 soorten zijn afkomstig van de Canarische Eilanden. 48 procent van de vlinderpopulatie is van Europese afkomst. In Nederland leven 53 verschillende soorten dagvlinders en heel Europa zijn dat er 500. De meest voorkomende vlinder in Nederland is de Atalanta, met de kenmerkende zwart-bruin-oranje vleugels. 

‘Vlinder van het Jaar’ 

Stichting Zerynthia organiseert voor het zesde jaar op rij de verkiezing ‘Vlinder van het Jaar’. Op de website van de stichting kan een stem worden uitgebracht voor een van de genomineerde vlindersoorten. Zo weet de stichting welke vlinder de publiekslieveling is en zal zich met het onderzoeks- en beschermingsprogramma dan voornamelijk op deze winnende vlindersoort richten. 

Dit jaar kan nog tot en met 31 januari worden gestemd op de pararge aegeria (Bont zandoogje), de lemonia dumi (herfstspinner), de euchloe bazae (uit de witte vlinderfamilie) die is opgenomen op de lijst van bedreigde diersoorten en de aricia morronensis (Spaans bruin blauwtje) die voorkomt in heel Spanje.  

Dit vind je misschien ook leuk