Spanje wil merk ‘jamón serrano’ vastleggen

door admin
Spanje wil merk 'jamón serrano' vastleggen

Zo komt ook uit Portugal, Frankrijk en Italië ham die wordt verkocht als ‘jamón serrano’ terwijl deze ham niet van dezelfde kwaliteit is als die uit Spanje. Er zijn zelfs gevallen waarin Spaanse ham die in Latijns-Amerika wordt geproduceerd, rechtstreeks wordt verkocht met merken die doen denken aan Spanje, zoals ‘jamón de Salamanca, die als ‘authentieke Spaanse ham’ wordt aangeprijsd maar wordt geproduceerd in Brazilië.

Om voor het IGP keurmerk ‘jamón serrano’ in aanmerking te komen dient de ham volgens een speciaal procedé tot stand te zijn gekomen. Dit betreft zaken als de rijping, het klimaat waarin de hammen te drogen hangen en de microflora die in de omgeving aanwezig zijn. Het gaat om factoren die specifiek zijn voor Spanje zodat het productieproces nergens anders gekopieerd kan worden. Vandaar ook dat volgens de Spaanse hamproducenten de jamón serrano wereldwijd zo’n goede reputatie heeft.

Vanuit twee gebieden in Spanje waar jamón serrano wordt geproduceerd komt protest tegen de nieuwe beschermde geografische aanduiding. Het gaat om gebieden die al een dergelijke beschermde status genieten: IGP de Trevélez, rond het gelijknamige dorpje op de zuidflanken van de Sierra Nevada in de provincie Granada en IGP de Serón in Almería. Producenten hier vrezen dat hun eigen geografische aanduiding zal verdwijnen als er een algemene wordt erkend.

Dit vind je misschien ook leuk