Explosieve toename besmettingen door samenzijn tijdens feestdagen

door admin
Explosieve toename besmettingen door samenzijn tijdens feestdagen

Directeur Fernando Simón van het coronacrisiscentrum noemt de huidige situatie inSpanje ‘zeer ernstig’ en meent dat de explosieve toename van het aantal besmettingen niet het gevolg is van de Britse virusvariant, maar van de versoepeling van de maatregelen tijdens de feestdagen. Van controle over de inmiddels bevestigde derde coronagolf is in de verste verte geen sprake. 

Alleen Asturië en Canarische Eilanden buiten extreem risicofase

Alle Spaanse regio’s, met uitzondering van Asturië en de Canarische Eilanden zijn inmiddels de drempel over naar ‘extreem risico’. In negen regio’s is sprake van meer dan 400 besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners. Op de Balearen, Castilië-La Mancha, Madrid en Catalonië zijn dat er rond de 600. In de regio Extremadura zijn zelfs meer dan 1000 mensen per 100 duizend inwoners besmet met het coronavirus, terwijl dat er in de week voor kerst nog rond de 180 waren. Daarbij is het niet onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijke aantal besmettingen aanzienlijk hoger is, omdat door de extreme weersomstandigheden minder tests zijn uitgevoerd zoals in de regio’s Madrid en Castilië-La Mancha, waar de wegen naar de ziekenhuizen tijdelijk waren afgesloten. 

Ondanks het ongunstige epidemiologische verloop voorziet Simón dat het effect van de inmiddels weer aangescherpte maatregelen vanaf begin volgende week zichtbaar zal zijn. Niettemin staan Spanje volgens hem nog een aantal loodzware weken te wachten. De gemiddelde ic-bezetting is 26 procent, die van de overige ziekenhuisbedden 14 procent en het aantal sterfgevallen is opgelopen tot 576 in de afgelopen week. 

Verbetering in maart?

Voor Simón is het duidelijk dat de explosieve toename van het aantal besmettingen te wijten valt aan het samenkomen tijdens de feestdagen en niet een gevolg is van de Britse, meer besmettelijke, coronavariant. In de maanden januari en februari zullen de ziekenhuizen nog te maken hebben met de gevolgen van het feestgedrag. Daarna echter, als de vaccinatiecampagne zonder tegenslagen kan worden voortgezet (en er binnen een maand een miljoen inwoners gevaccineerd zijn), zal mogelijk vanaf maart de situatie geleidelijk verbeteren. 

Effect Britse variant marginaal

Tot afgelopen vrijdag is in Spanje bij 70 mensen een besmetting geconstateerd met de Britse variant van het coronavirus, voornamelijk in de regio’s Madrid, Catalonië en Andalusië. Deze besmettelijke variant kan volgens Simón niet verantwoordelijk zijn voor exponentiële toename van de besmettingen in de afgelopen weken in Spanje. Naar 72 andere mogelijke gevallen wordt nu nog onderzoek gedaan. Volgens Simón is de impact van de Britste variant in Spanje ‘marginaal’ en zal deze voor hooguit enkele honderden nieuwe besmettingsgevallen zorgen. 

Dit vind je misschien ook leuk