Wat worden de nieuwe coronamaatregelen in Spanje?

door admin
Wat worden de nieuwe coronamaatregelen in Spanje?

De meeste Spaanse autonome gemeenschappen hebben maatregelen aangescherpt om te voorkomen dat de stijging doorzet. Vooralsnog zijn dit de maatregelen die door elke autonome deelregio zijn genomen:

Andalusië

De Zuid-Spaanse regio gaat weer in lockdown, verkeer tussen de acht Andalusische provincies blijft ‘voorlopig’ toegestaan. De avondklok wordt vervroegd naar 22.00 uur en geldt tot 6.00 uur ’s ochtends. Bijeenkomsten met meer dan zes personen zijn verboden, hotels en restaurants sluiten om 18.00 uur, winkels en cafés om 20.00 uur. Cafés mogen geen alcohol schenken. De acht gemeenten van Campo de Gibraltar en Añora (Córdoba) gaan in lockdown, in Añora en in La Línea de la Concepción (Cádiz) worden alle commerciële, hotel- en vrijetijdsactiviteiten aan banden gelegd.

Aragón

In deze autonome regio is fase 3 – de strengste fase die volgens de autonome regelgeving van Aragón kan gelden –  weer van kracht. Dit betekent dat alle niet-essentiële activiteiten na 20.00 uur stil liggen. Reizen tussen de provincies en buiten de gemeenschap is niet toegestaan. De avondklok geldt van 23.00 tot 6.00 uur, samenkomsten zijn beperkt tot zes personen. Het aantal mensen dat in bars, restaurants en sportscholen etc. naar binnen mag, is beperkt en lokale schutspatroonfeesten zijn tot mei verboden. 

Asturië

De grenzen van de deelregio zijn dicht, de avondklok geldt tussen 23.00 en 6.00 uur. Bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 6 personen, het aantal toegestane personen in  winkels, winkelcentra, en culturele centra is verminderd. Buiten sporten mag met maximaal 15 personen, mits op veilige afstand, sportscholen blijven open.

Balearen

De Balearen verbieden- als eerste deelregio- sociale- en gezinsbijeenkomsten met mensen die niet samenleven. Op Mallorca en Ibiza gaat dit verbod op 13 januari in en het duurt in principe tot 30 januari. De beperking geldt niet voor werkbijeenkomsten, bij instellingen en voor het openbaar vervoer. Op 13 januari sluiten ook  bars, restaurants, winkelcentra en sportscholen. Er zijn uitzonderingen voor oudere personen die alleen wonen en wel mogen samenkomen met medebewoners uit het (te)huis, minderjarigen die hun ouders mogen ontmoeten waarmee ze niet samenwonen en voor gehuwde paren die niet in hetzelfde huis wonen.

Op Mallorca en Ibiza mogen horecagelegenheden alleen afhaalmaaltijden serveren tot het begin van de avondklok, 22.00 uur, of deze tot middernacht thuisbezorgen. Op Mallorca moeten winkelcentra groter dan 700 vierkante meter sluiten, op Ibiza als ze groter zijn dan 400 vierkante meter. Verkoop van essentiële artikelen (voedsel en schoonmaakproducten) is toegestaan. Sportscholen en overdekte kuuroorden zijn dicht, de maximale capaciteit bij culturele evenementen is gereduceerd naar 30 %, consumptie van eten en drinken is verboden. Intercitybussen bieden alleen zitplaatsen, en in de treinen en de metro kunnen alleen de op de vloer gemarkeerde zitplaatsen worden ingenomen.

Baskenland

De Basken mogen zich niet meer verplaatsen tussen de regio’s van de Baskische Autonome Gemeenschap. Gemeenten uit de rode zone, met een, in de laatste 14 dagen, gecumuleerd aantal positieve gevallen van 500 of meer per 100.000 inwoners, sluiten hun grenzen. Sporten op school wordt hervat en ook speel- en gokhallen gaan, met beperkingen. weer open voor het publiek.

Reisbeperkingen tussen 22.00 en 6.00 uur worden gehandhaafd. Reizen mag alleen om medicijnen, gezondheidsproducten en andere essentiële goederen te halen, om in dringende gevallen gezondheidscentra of -diensten voor mens of dier te bezoeken, om te voldoen aan de werkverplichtingen, of om naar huis terug te keren, om hulp te bieden aan ouderen, minderjarigen of behoeftige personen of in situaties van ‘overmacht’. Ook is het, met uitzondering van bovengenoemde situaties, niet mogelijk om Baskenland binnen te komen of te verlaten.

Canarische Eilanden

Tenerife handhaaft niveau 3 en dezelfde beperkingen en restricties als tot nu toe, met een avondklok die om 22.00 uur ingaat. Op La Gomera, Gran Canaria en Lanzarote geldt niveau 2 met een avondklok van 23.00 tot 6.00 uur. In plaats van de huidige 6 mensen mogen maximaal 4 mensen -die niet in een huis wonen- bij elkaar komen. Het aantal van vier geldt voor hotels en voor groepssporten. De capaciteit in het het openbaar vervoer is 50 procent. Op El Hierro, La Palma en Fuerteventura geldt niveau 1, met een avondklok van 24.00 tot 6.00 uur en toegestane bijeenkomsten van maximaal zes personen die niet samenwonen.

De coronatest voor reizigers ouder dan 6 jaar uit Spanje die per boot of vliegtuig aankomen, wordt verlengd tot 17 januari; zij moeten een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud is.

Cantabrië

Hier geldt tot 16 januari een regionale lockdown, de avondklok is ingesteld tussen 22.00 en 6.00 uur. Het maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen is zes.

Castilië en Leon

Zolang de staat van alarm nog voorduurt, geldt een regionale lockdown. De avondklok is ingesteld tussen 22.00 en 6.00 uur en bijeenkomsten van maximaal zes personen zijn toegestaan. Voor het hotelwezen gelden restricties in de provincies Avila, Segovia en Palencia. Horecagelegenheden mogen, in deze drie provincies, binnen niet open, terrassen mogen wel, mits niet afgesloten, thuisbezorging is ook toegestaan. Grote winkelcentra, sportfaciliteiten en gok- en bingohallen zijn de komende twee weken gesloten.

Castilië – La Mancha

Ook hier geldt een regionale lockdown. Alleen bij een van de redenen zoals voorzien in het decreet van de staat van alarm, mag hiervan afgeweken worden. De avondklok geldt tussen tussen 24.00 en 6.00 uur, maximaal zes mensen mogen in openbare en privéruimtes bij elkaar komen, dit geldt niet mensen die samenwonen. In tien gemeentes gelden speciale niveau 3-maatregelen. Twee van de tien gemeentes hebben de beperkingen dinsdag verlengd, in totaal gelden ze nu voor 42 plaatsen. Dit zijn Agudo, Almodovar del Campo, Villarrubia de los Ojos, Llanos del Caudillo, Puebla de Don Rodrigo, Carrion de Calatrava, Santa Cruz de Mudela, Villamanrique; Villanueva de la Jara, Horcajo de Santiago, Ventas con Peña Aguilera en in Villafranca de los Caballeros. In deze gemeenten is het advies om sociale bijeenkomsten met mensen waarmee men niet samenwoont, te beperken. Alle maatregelen gelden minstens tien dagen.

Galicië

De hele maand januari geldt een regionale lockdown, met focus op de grenssteden Verín (Orense) en Tui (Pontevedra). Santiago heeft de lockdown uitgebreid naar de gemeenten Teo en Ames. Beperkingen voor de hotels in, A Coruña en Ourense en voor de Galicische hoofdstad Santiago de Compostella. Hier mogen alleen terrassen open, met groepen van maximaal vier personen. In A Coruña en Ourense geldt ook een maximum aantal van vier personen, dat betekent binnenshuis een vermindering van 30%, en buiten van 50%.

Het is voor inwoners van andere gemeenschappen mogelijk naar Galicië te reizen, via gemeenten waar de lockdown niet van kracht is. Zij moeten, als ze afkomstig zijn uit gebieden met meer dan 250 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen, zich registreren op de website van de Galicische Gezondheidsdienst.

La Rioja

In het gebied rondom de hoofdstad Logroño, inclusief Villamediana en Lardero geldt een lockdown, -binnen het gebied kunnen de inwoners zich wel verplaatsen- om zo, vanaf 16 januari om middernacht, verspreiding van het virus verder in te dammen. Niet essentiële winkels en gelegenheden sluiten om 17.00 uur. Familie bezoeken in een bejaardentehuis mag niet meer. Daarnaast wordt aanbevolen dat inwoners van La Rioja, vooral als ze ouder zijn dan 65 jaar, thuis blijven.

Madrid

Door beperkte mobiliteit in 41 gezondheidsregio’s en in 14 plaatsen zijn meer dan 1,2 miljoen inwoners van Madrid ‘opgesloten’. Dat komt overeen met 18,3% van de groep inwoners die goed is voor 25% van de COVID-19-infecties in de regio.

De gemeenten Alcobendas, San Sebastián de los Reyes en de wijk Barajas in Madrid zijn volledig afgesloten. Daarnaast worden er op zeven openbare universiteitscampussen antigeentesten afgenomen bij jongeren tussen de 18-29 jaar.

Murcia

In deze deelregio zijn 22 gemeenten in lockdown, waaronder de hoofdstad Murcia en de andere drie steden met meer dan 50.000 inwoners (Cartagena, Lorca en Molina de Segura). Bars en restaurants mogen binnen niet open, en in deze 22 gemeentes geldt een capaciteit in de winkels. Naast Murcia, Cartagena, Lorca en Molina de Segura gaat het om Albudeite, Los Alcazares, Alguazas, Archena, Ceutí, Cieza, Fortuna, Jumilla, Lorquí, Moratalla, Mula, San Pedro del Pinatar, Santomera, Las Torres de Cotillas, La Union, Villanueva del Segura en Yecla. De avondklok gaat in de hele regio een uur eerder in; om 22.00 uur in plaats van 23.00 uur.

Navarra

Hier geldt de lockdown tot 14 januari. Samenkomsten zowel in openbare ruimtes als thuis mogen, met hoogstens zes personen uit twee huishoudens zijn toegestaan, dit geldt niet voor werk, middelbare scholen etc. De avondklok blijft ingesteld van 23.00 tot 6.00 uur.

Ceuta en Melilla

In Ceuta, gaat vanaf zondag, middernacht, de avondklok weer in van 22.00 tot 6.00 uur en ook is de Spaanse stad in Noord-Afrika dan weer in lockdown. Het maximum aantal niet-samenwonenden dat in een openbare of privéruimte mag samenkomen, blijft op vier staan en de maximale capaciteit van de religieuze gebouwen blijft gehandhaafd op een derde van de capaciteit met niet meer dan 74 personen. In Melilla wordt de avondklok vervroegd van 23.00 naar 22.00 uur en alle economische activiteiten – inclusief hotels – stoppen om 19.00 uur. Eetgelegenheden, apotheken, sportscholen, tankstations en het onderwijs mogen tot 21.30 uur open zijn. De maatregelen zijn ten minste tot 20 januari van kracht.

Dit vind je misschien ook leuk