Filomena teistert bomen in Madrid en klok van Banco de España

door admin
Filomena teistert bomen in Madrid en klok van Banco de España

De gemeente Madrid heeft bijna 1,8 miljoen bomen onder haar beheer. Langs de grote verkeersaders in de hoofdstad staan bijna 750.000 bomen. Hiervan zijn er 150.000 – een op de vijf- door de recente sneeuwval aangetast, meldt het Directoraat-generaal Waterbeheer en Groenvoorzieningen van de Spaanse hoofdstad. In historische parken ligt dit percentage hoger; in stadspark El Retiro gaat het met ongeveer 32.500 beschadigde bomen om 68 procent, in Casa de Campo met 403.000 bomen om ruim 64 procent en in andere bijzondere parken zijn 64.140 zwaar beschadigd, zo’n 12 procent van het totaal.

1100 extra medewerkers 

Deze mededeling kwam op dezelfde dag dat de afdeling Milieu en Mobiliteit instemde met een noodcontract. Het noodcontract biedt ruimte om het personeelsbestand met 1.100 medewerkers uit te breiden tot 3.500 werknemers en om 495 extra mechanische middelen (mobiele hoogwerkers voor het snoeien, vrachtwagens voor het verwijderen van resten, biohakselaars) in te zetten. De extra medewerkers worden de komende 50 dagen intensief ingezet bij het controleren, snoeien en verwijderen van de beschadigde bomen. In de 21 districten worden tot 5 maart maximaal 110 ploegen ingezet.

Voorrang voor veiligheid burger en mobiliteit

De gemeente geeft prioriteit aan de meest kritieke gebieden om de veiligheid van de burgers te waarborgen en de mobiliteit te bevorderen. Door de huidige gevaarlijke situatie, met vallende takken en bomen en het aanhoudende slechte weer, is er sprake van een ‘onvoorziene behoefte’ om acuut in actie te komen om verdere schade, materieel of aan personen, te voorkomen. 

Door de gevolgen van de sneeuwval is het voor de machines (snoeiplatforms, vrachtwagens, enz.) niet alleen moeilijk om goed bij de bomen te komen, maar is ook het rijden door de besneeuwde straten lastig omdat de voertuigen in het algemeen geen dubbeltractie hebben en daarmee minder trekkracht. 

Filomena zet klok op gebouw Banco de España stil                      

Voor het eerst in 130 jaar stond de klok op het gebouw van de Banco de España stil. De tandwielen van de klok waren bevroren; door de kou konden ze niet meer bewegen. Dat veroorzaakte zaterdagochtend, om vijf over half twaalf, een historisch moment voor de Spanjaarden, omdat de klok niet stil werd gezet voor onderhoud. Pas op dinsdag kon de klokkenmaker bij de machines. De reparatie duurde niet lang, maar het mechanisme moest wel gereinigd en gesmeerd worden om de gevolgen van de vorst tot een minimum te beperken. De komende dagen blijft grondige controle nog nodig. 

 

Tijd in vrede, oorlog en crisis

De indrukwekkend grote klok ‘die acht dagen lang moet worden gewikkeld, met bronzen lopers gemonteerd op stalen assen en met een ijzeren en houten slinger’ is op 1 maart 1891 in gebruik genomen en heeft sindsdien, onafgebroken, de tijd aangeven in periodes van vrede, oorlog en crisis. 

Dit vind je misschien ook leuk