Ziekenhuizen in Madrid naderen maximale capaciteit

door admin
Ziekenhuizen in Madrid naderen maximale capaciteit

Het moment is aangebroken dat covid-patiënten overgebracht moeten worden naar het onlangs geopende pandemieziekenhuis Isabel Zendal of een ander ziekenhuis in de regio. In ziekenhuis La Paz geven zorgmedewerkers aan dat de situatie nog onder controle is, maar iedere dag nijpender wordt. Op de ic-afdeling zijn hier nu 27 van 40 bedden bezet door covid-patiënten. 

In het ziekenhuis van Móstoles is de situatie al een stuk urgenter. Daar is de ic-capaciteit nu volledig bezet en hebben patiënten geen keuze meer of ze mogen blijven of worden overgeplaatst. Licht aan het einde van de tunnel is er niet, sterker nog, het einde lijkt steeds verder weg. In de afgelopen 24 uur kwamen er in Madrid meer dan 100 ziekenhuispatiënten bij en zijn in totaal nu 2.733 mensen met covid-19 opgenomen. Op de ic-afdelingen liggen 455 covid-patiënten, dat is bijna net zoveel als begin november, op de piek van de tweede golf. 

Zorgmedewerkers vertellen aan de krant Niusdiario.es hoe ze zich voorbereiden op deze inmiddels derde coronagolf. Toestanden zoals die zich voordeden tijdens de eerste coronapiek verwachten zij niet, maar dat er opnieuw keuzes gemaakt moeten worden om zoveel mogelijk levens te redden, sluiten zij allerminst niet uit. 

In ziekenhuis Infanta Sofía in San Sebastian de los Reyes wordt de afdeling Ambulante Chirurgie, inclusief bijbehorend zorgpersoneel, volledig ingezet voor de covid-zorg. In Universitair Ziekenhuis Puerta de Hierro zijn nog enkele ic-bedden beschikbaar, maar is voor wat nog komen gaat inmiddels het veldhospitaal in gereedheid gebracht. In ziekenhuis Parla en het Príncipe de Asturias de Alcalá zijn nu vrijwel alle ic-bedden bezet en zijn alle niet-urgente operaties inmiddels uit de planning gehaald. 

Ziekenhuisbezetting nu tussen de 90 en 95 procent

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de situatie in de Madrileense ziekenhuizen waar in de afgelopen week ook plaatsgemaakt moest worden voor mensen die in de winterse omstandigheden ongelukkig ten val waren gekomen. Vakbond Sanidad Madrid publiceerde vrijdag een rapport dat melding maakt van een gemiddelde bezetting van 90 tot 95 procent van de maximale ziekenhuiscapaciteit in de regio. Alle mogelijke middelen en locaties worden al ingezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorzien van mechanische ademhalingsondersteuning. Dat is volgens de vakbond alleen mogelijk als alle niet-urgente operaties worden uitgesteld. 

Uitgestelde zorg in acht regio’s

Het uitstellen van alle niet-urgente ziekenhuiszorg is inmiddels al in zeker acht autonome regio’s aan de orde: in Valencia, Catalonië, Castilië-La Mancha, de Balearen, Murcia, Castilië en León, La Rioja en in Galicië. 

In Valencia is de ziekenhuisbezetting met covid-patiënten het hoogst en is inmiddels alle diagnostische zorg uitgesteld, met uitzondering van de afdeling oncologie. In Castilië en León wordt maar 20 procent van de operatiekamers gebruikt om de overige 80 procent beschikbaar te houden voor covid-patiënten. 

Dit vind je misschien ook leuk