Lanzarote kleurt groen door ‘heilig hemelwater’

door admin
Lanzarote kleurt groen door ‘heilig hemelwater’

De vele en constante regenbuien hebben vooral in het noorden van vulkaaneiland Lanzarote geresulteerd in ‘een groene deken’. De eerste bloemen kondigen de komst van de lente aan. Gewoonlijk begint de lente op de Canarische eilanden twee a drie maanden eerder dan in de rest van Spanje.

Extreem nat

Het regenwater dat de afgelopen tijd op het eiland is gevallen, was vooral afkomstig uit lichte maar constante buien. Uitzonderingen daargelaten; in de eerste helft van januari lieten hevige stortbuien, met een gecumuleerde hoeveelheid water van gemiddeld meer dan 40 liter per vierkante meter of 40 milliliter, een andere kant zien van het doorgaans zo zonnige eiland. 

Goed voor de gewassen

De laatste regenbuien hebben een einde hebben gemaakt aan de storm Filomena. De regenval was constant, zonder de enorme heftigheid van de eerste dagen van de storm. Voor de boeren was de regen een zegen; er is genoeg gevallen om de uitgedroogde bouwlanden te redden waar zij in de maanden oktober en november nog gewassen op hebben aangeplant, zoals (zoete) aardappelen en linzen en andere graansoorten.

Eind november vorig jaar viel er ook al veel regen op het Canarische eiland. Lanzarote kan dan ook spreken van een vrij goed regenseizoen, dat tussen oktober tot januari een gemiddelde regenval kende van meer dan 70 milliliter. Een verademing voor de droge grond op Lanzarote.

Dit vind je misschien ook leuk