Waar raken mensen besmet met Covid-19 in Spanje?

door admin
Waar raken mensen besmet met Covid-19 in Spanje?

De grote vraag is waar de meeste mensen besmet raken? Spanje strijdt nu al bijna een jaar tegen het coronavirus en hoewel zorgpersoneel keihard werkt om zieke mensen beter te maken, moet er ook aandacht worden besteed aan onderzoek naar hoe en waar mensen besmet raken. In juli 2020 werd al gemeld dat Spanje over te weinig contactonderzoekers beschikt om goed te kunnen analyseren waar de besmettingen plaatsvinden.

Bron- en contactonderzoek essentieel

Een half jaar later is de situatie niet erg anders. Hoewel volgens de Spaanse nieuwssite Niusdiario.es bijna 20.000 contactonderzoekers aan het werk zijn, is de situatie verre van onder controle. Het gezondheidsinstituut van Carlos III in Madrid doet onderzoek naar de oorsprong van besmettingen.

Het traceren van coronabesmettingen is essentieel werk: weten waar, hoe en wanneer mensen geïnfecteerd zijn geraakt is extreem belangrijk om het verloop van de pandemie te kunnen voorspellen en beheersen en vormt een van de fundamenten voor de besluitvorming van overheden.

Duidelijk beeld van besmettingen tijdens kerst in Spanje

Fernando Simón van het coronacrisiscentrum verklaarde onlangs aan de Spaanse krant El Confidencial dat het overgrote deel van de besmettingen tijdens de kerst thuis is opgelopen.

Hoewel duidelijk lijkt te zijn dat veel mensen thuis tijdens de feestdagen besmet zijn geraakt, blijkt uit analyses van het Carlos III-instituut dat veel infecties helemaal niet traceerbaar zijn. Van de 1.942.671 geanalyseerde besmettingen tussen 11 mei 2020 en 13 januari 2021 is van 40,9 procent van de besmettingen de oorsprong niet bekend. Van de gevallen waarvan de bron wel te herleiden is, vindt 34,1 procent van de besmettingen thuis plaats.

Herleiden van 80 procent besmettingen cruciaal volgens WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie claimt dat minstens 80 procent van de besmettingen getraceerd moet worden, wil een land het coronavirus onder controle hebben. In Spanje blijken deze percentages in verschillende autonome regio’s behoorlijk ver uit elkaar te liggen volgens het laatste rapport van de WHO. In Baskenland is slechts 3 procent van alle besmettingen te herleiden en in Murcia en de Canarische eilanden kan 84 procent van de besmettingen worden getraceerd.

Dit vind je misschien ook leuk