Spaanse premier Sánchez spreekt zich uit over Donald Trump

door admin
Spaanse premier Sánchez spreekt zich uit over Donald Trump

Nu Donald Trump officieel is afgetreden en het stokje heeft overgedragen aan de nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden, windt Sánchez er geen doekjes meer om: hij is opgelucht dat de republikein is vertrokken en er voor de komende vier jaar weer gekozen is voor een regering geleid door democraten. 

‘Machtigste democratie ter wereld op het spel gezet’

“Vijf jaar geleden leek Trump nog een slechte grap, maar hij heeft de machtigste democratie ter wereld op het spel gezet”, zei de Spaanse premier woensdag voordat president Joe Biden en zijn regering werden geïnaugureerd. 

Bij persbureau Efe zei Sánchez na afloop van de aankondiging van een aantal bijeenkomsten over het Europees herstelfonds: “Er waren in 2020 maar weinig positieve ontwikkelingen, de belangrijkste daarvan is de komst van het covid-vaccin, de tweede is het antwoord van de Europese Unie op de coronapandemie en de laatste de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen”.

Les trekken uit wat er is gebeurd 

De Spaanse premier hekelt het grootschalige bedrog van de voormalige president, het polariseren van de Amerikaanse samenleving en de gewelddadige aanval op de democratische instituties, waarvan de recente bestorming van het Capitool een niet mis te verstaan voorbeeld is. Sánchez roept ‘alle democratische leiders ter wereld’ dan ook op om een les te trekken uit alles wat zich heeft voorgedaan tijdens de regeerperiode van Donald Trump. 

Oproep tot eenheid en samenwerking

Met directeur Gabriela Cañas van Efe analyseerde Sánchez de bestemming van het geld uit het Europese herstelfonds. De premier riep oppositiepartij PP op om “de politieke strategie te heroverwegen en hun tachtig zetels nuttig in te zetten in plaats van de pandemie te gebruiken om de regering omver te werpen”. 

Verder liet de premier weten ‘als eenheid en met eensgezindheid’ te willen regeren, waarbij hij het Europese akkoord over het herstelfonds, de samenwerking met de regioregeringen en het sociaal overleg in Spanje als voorbeelden aandroeg. Sánchez wil in lijn handelen met de woorden van de nieuwe Amerikaanse president: “met reflexie over verbinding en de versteviging van de fundamenten van de samenleving”. 

Dit vind je misschien ook leuk