Nieuwe bestemming voor stierenarena Benidorm

door admin
Nieuwe bestemming voor stierenarena Benidorm

De arena van Benidorm werd gebouwd in 1962 en was het symbool van een tijdperk van ontwikkeling van de stad. Het gebouw ligt aan het einde van het beroemde park l’Aigüera. Meer dan twee jaar geleden werd in technische rapporten aanbevolen de arena niet te gebruiken vanwege structurele problemen. Het stadsbestuur investeerde 52.000 euro in herstelwerkzaamheden de veiligheid te garanderen.

Nieuwe bestemming voor jong en oud 

De gemeenteraad heeft nu een nieuwe bestemming voorgesteld en wil het gebouw niet alleen verbouwen, maar er ook een bijgebouw laten plaatsen. Daarna wordt het de nieuwe thuisbasis van de centrale bibliotheek, studiezalen, een jeugdcentrum en een multicultureel centrum voor verenigingen, met podia en een tribune.

Kostenplaatje

Het project gaat zo’n 8,7 miljoen euro kosten en zal naar verwachting in 2023 voltooid zijn. De lokale overheid heeft een deel van dit bedrag opgenomen in de begroting voor 2021. Concreet is voor dit jaar 2,5 miljoen euro uitgetrokken; voor 2022 3,5 miljoen euro en voor 2023 nog eens 2,5 miljoen euro. De gemeenteraad heeft ook de aanbesteding -voor 500.000 euro -uitgeschreven voor de begeleiding van het project. Het bedrijf dat de openbare aanbesteding wint, krijgt vier maanden de tijd om hun plannen voor projectbegeleiding en -realisatie te presenteren.

Puzzel

‘Hoe de ruimte ingedeeld wordt, welke activiteiten gaan plaatsvinden in het hoofdgebouw en welke verhuizen naar het bijgebouw, hangt af van het ontwerp dat uiteindelijk wordt gekozen’, legt burgemeester Perez van Benidorm, uit. ‘Een bibliotheek heeft meerdere ruimten nodig, waaronder studieruimten en een vergaderzaal. Een jeugd- en jongereninformatiecentrum heeft een grote ‘zaal’ voor tentoonstellingen nodig, verenigingen een ontvangstzaal, er zijn multifunctionele ruimten, repetitie- en opleidingsruimten, er komt een keuken, en ook het multifunctioneel centrum heeft meerdere ruimtes voor verschillende functies nodig’.

Verbinding tussen mensen en wijken 

De burgemeester denkt ook dat het nieuwe gebouw een oplossing biedt voor de ‘toegankelijkheid van en de onderlinge verbinding tussen de woonwijken Foietes-Colonia Madrid en Els Tolls.’ Het ontwerp van het gebouw zal ook een oplossing bieden voor het hoogteschil tussen de wijken en  de verbetering en uitbreiding van het voetgangersgebied rond de arena meenemen. Hij noemde verder dat  ‘dit grootse project is voortgekomen uit het belang dat  Benidorm hecht aan cultuur, verenigingen, participatie, creativiteit, vrijetijdsbesteding, de ontwikkeling van de jeugd, multiculturalisme, voor relaties tussen jong en oud, opleiding en de integratie.

Mede mogelijk gemaakt door Europese fondsen

Het project maakt deel uit van de strategie voor duurzame en geïntegreerde stedelijke ontwikkeling (EDUSI), waarvoor Benidorm 10 miljoen euro aan Europese fondsen heeft ontvangen. Hiervan wordt ook de bouw van een jeugdherberg, de aanleg van een kampeerterrein en een informatiecentrum bij Séquia Mare, het waterkanaal tussen Polop en Benidorm.

Dit vind je misschien ook leuk