Verdere beperking samenkomsten in regio Valencia

door admin
Verdere beperking samenkomsten in regio Valencia

Het gaat om drie nieuwe maatregelen: 1. Perimetrale sluiting van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners in weekenden en op feestdagen; 2. Het verbod op samenkomsten van meer dan twee personen die niet bij elkaar in huis wonen op straat; 3. Geen bezoek meer in huis.

Incidentie van ruim 1200

Dit is de reactie van de regioregering op een virusincidentie gemeten over 14 dagen tijd van 1.245 gevallen per 100.000 inwoners. Dit was begin vorige week nog 896. Hier komt bij dat de druk op de ziekenhuizen opnieuw is toegenomen. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid is de IC-bezetting met patiënten met corona nu de 50 procent gepasseerd en worden ook in gezondheidscentra en op andere afdelingen dan de IC bedden neergezet in hallen, gangen, eetzalen en zelfs in kapellen, zo schrijft de krant Las Provincias. 

Onverwacht

De regering van Ximo Puig had graag de avondklok vervroegd, maar is daartoe niet bevoegd. Omdat de centrale regering weigert in te gaan op een verzoek om toch de avondklok te vervroegen, werd zondag vrij onverwacht en vlak nadat de laatst genomen maatregelen van kracht werden tot bovengenoemde maatregelen besloten. 

16 plaatsen dicht in weekends

Met de nieuwe maatregelen zullen gedurende de weekends en op feestdagen meer dan 2 miljoen Valencianen (45 procent van de bevolking) hun gemeente niet meer uitkunnen. Het gaat om 16 plaatsen: Valencia, Alicante, Elche, Castellón, Torrevieja, Torrent, Orihuela, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoi, SAnt Vicent del Raspeig, Elda-Petrer en Vila-Real. Hiermee worden ook verplaatsingen naar tweede woningen voorkomen in de weekends. De perimetrale opsluiting gaat elke vrijdag om 15 uur in tot 6 uur ’s ochtends op maandag. Hiermee wordt gepoogd dat mensen hun woningen alleen verlaten om te werken, boodschappen te doen, naar de dokter te gaan of andere noodzakelijke activiteiten te ondernemen.

Geen bezoek meer thuis

In particuliere woningen mogen geen mensen meer samenkomen die niet bij elkaar wonen. Uitgezonderd zijn bezoeken om hulp te verlenen, om werk- of medische redenen of om iemand te vergezellen die alleen woont. Buiten mogen maximaal twee personen samen zijn die niet bij elkaar wonen. Hiervan zijn mensen uitgezonderd die om werkredenen met meer mensen bijeen moeten zijn. 

Zo begint de situatie in Valencia steeds meer te lijken op de lockdown in maart. Alleen zijn nu de winkels overdag nog open tot 18 uur. De horeca is helemaal gesloten. 

Maatregelen tot 15 februari

Bovengenoemde maatregelen gaan van kracht na publicatie in het staatsblad van de Generalitat, waarschijnlijk op maandag, en gelden tot 15 februari. Ook werd zondag besloten de perimetrale afsluiting van de regio te verlengen. 

Dit vind je misschien ook leuk