Coronapandemie stort bijna miljoen meer Spanjaarden in armoede

door admin
Coronapandemie stort bijna miljoen meer Spanjaarden in armoede

De internationale organisatie Oxfam waarschuwt voor de steeds groter wordende ongelijkheid in Spanje als gevolg van de pandemie. Voor de coronacrisis uitbrak leefde 20,7 procent van de Spanjaarden onder de armoedegrens. Dat betekent dat zij rond moeten komen van 24 euro per dag of minder. Daar komt ruim 2 procent bij.

De grootste procentuele stijgingen doen zich voor in La Rioja, de Balearen en Navarra. In absolute aantallen leven in Andalusië, Madrid en Catalonië de meeste mensen in armoede.

Ongelijkheid nog groter door coronapandemie

Franc Cortada, directeur van Oxfam, vertelt dat de pandemie de extreme ongelijkheid in Spanje nog verder blootlegt: “Zonder adequate hulp loopt Spanje ernstig risico dat deze verschillen voorgoed zullen aanhouden. De armen worden armer en de rijken herstellen zich sneller van de crisis.” Verhoudingsgewijs hebben de armste mensen in Spanje tot zeven keer meer inkomen verloren dan de rijkere Spanjaarden.

Maatregelen overheid Spanje hebben niet allemaal effect

Oxfam heeft de maatregelen van de Spaanse overheid geëvalueerd. De ERTE-regelingen hebben zo’n 710.000 mensen gered van armoede. De resultaten van de invoering van het minimuminkomen zijn echter niet zoals verwacht. Slechts 160.000 van de voorziene 850.000 huishoudens hebben deze inmiddels mogen ontvangen. De uitvoering ervan moet ‘dringend worden verbeterd’, aldus Oxfam. Als de toewijzing en uitbetaling van het minimuminikomen goed was verlopen, dan had armoede voor 277.000 mensen voorkomen kunnen worden en zouden zelfs 230.000 mensen niet meer onder de armoedegrens hoeven te leven. De vertraging is een gevolg van chronische onderbezetting bij de Spaanse sociale zekerheidsdienst

De ongelijkheid is voornamelijk groter geworden onder de migranten, jongeren en vrouwen. Het armoedepercentage onder migranten is 57 procent; een groot verschil met de 22,9 procent voor de Spaanse bevolking als geheel.

Oplossingen volgens Oxfam

Om het tij te keren, stelt Oxfam een wijziging van het werkgelegenheidsbeleid voor ter vervanging van de ERTE-regelingen. Ook adviseert Oxfam een uitbreiding van de groep mensen die in aanmerking komt voor het minimum inkomen. Voorts zouden verdere belastinghervormingen werknemers in deeltijd, ZZP-ers en kwetsbare doelgroepen zoals thuiswerkers en migranten beter moeten beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk