EU wil reizen tussen lidstaten ‘krachtig ontmoedigen’

door admin
EU wil reizen tussen lidstaten 'krachtig ontmoedigen'

Het nieuwe pakket met ook maatregelen voor reizigers die van buiten de EU komen werd afgelopen donderdag besproken door de verschillende EU-regeringsleiders. Die achten het noodzakelijk om niet-essentiële reizen sterk te ontmoedigen. Het betreft een update van de Council Recommendation van afgelopen oktober omtrent reisbeperkingen. 

Kleurenkaart

De commissie hanteerde tot nu toe de kleuren grijs, groen, oranje of rood op basis van de actuele coronacijfers in elk land. Nu praktisch elk land zich in de rode categorie bevindt en het risico bovendien toeneemt als gevolg van de nieuwe virusvarianten wordt de categorie donkerrood toegevoegd. Hierin komen landen of zones terecht waar 500 of meer besmettingen op 100.000 inwoners zijn vastgesteld. In deze gebieden zijn extra maatregelen noodzakelijk. Brussel beveelt aan om al deze donkerrode zones te isoleren en dat mensen daar binnen zich zo min mogelijk verplaatsen. 

Donkerrood, niet reizen

In Spanje komt het merendeel van de autonome regio’s terecht in een donkerrode zone. Alleen de regios Canarische Eilanden, Cantabrië, Asturië, Navarra en Baskenland overschrijden niet de 500 gevallen op 100.000 inwoners. Ook Nederland, Portugal en Zweden zouden op de nieuwe coronakaart in deze alarmerende categorie terechtkomen.

Coronatest, quarantaine en bron- en tracering 

De EU stelt voor om het reizen verder te ontmoedigen dat wie van een donkerrood gebied naar een ander land binnen de EU reist een coronatest moet laten afnemen en bij aankomst in quarantaine moet. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hanteren deze regels al. Dit zou dan ook moeten gelden voor mensen die om noodzakelijke redenen reizen. 

Reizigers van buiten EU

Voor reizigers die van buiten de EU komen stelt de Commissie drie maatregelen voor: reizigers moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen voor vertrek en in thuisisolatie gaan en hun gegevens beschikbaar stellen zodat ze zonodig getraceerd kunnen worden. Dit zou moeten gaan via een zo mogelijk uniform Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Daarnaast moet er ook na aankomst zonodig tests worden afgenomen gedurende een periode van 14 dagen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die uit gebieden komen waar zorgelijke virusvarianten dominant zijn. 

‘Grensafsluitingen helpen niet’

De EU wil zelf uitdrukkelijk niet het vrije verkeer binnen de EU onderbreken.Commissaris voor Justitie, Didier Reynders, zei hierover: “De overeenkomst in oktober over een door de EU gecoördineerde aanpak van reisbeperkingen was een grote stap voorwaarts in onze inspanningen om de verspreiding van COVID-19 te beteugelen met behoud van essentieel reizen en de werking van de interne markt. De gemeenschappelijke kaart en een gemeenschappelijke benadering van evenredige, niet-discriminerende beperkingen moeten nog steeds richtinggevend zijn voor onze inspanningen. Wat we nu met het oog op de nieuwe varianten nodig hebben, is nog meer coördinatie en een gezamenlijke Europese inspanning om niet-essentieel reizen te ontmoedigen. Grensafsluitingen helpen niet, gemeenschappelijke maatregelen wel.”

Kleurkaart Spanje

In Spanje zijn er regio’s die bijna het drievoudige van de grens om in een donkerrode zone te vallen volgens de EU. Dit zijn Extremadura met een incidentie van 1.448, Murcia (1.332), Regio Valencia (1.245), Castilla y León (1.215), La Rioja (1.208) en Castilla La Mancha (1.158). Het Spaanse gemiddelde ligt rond de 800. 

Dit vind je misschien ook leuk