Is Atlético Madrid halverwege de Liga nog in te halen?

door admin
Is Atlético Madrid halverwege de Liga nog in te halen?

Het zou, na het seizoen 2013-14, de tweede keer zijn dat Atlético de titel wint onder de Argentijnse coach Diego Simeone. Simeone (‘El Cholo’), 50 jaar, speelde jarenlang als middenvelder bij de club die hij sinds eind 2011 dient als hoofdcoach. Als speler was hij al zeer geliefd bij de fans, een leider, spijkerhard en tactisch sterk. Volgens velen is de inbreng van de coach ook dit jaar weer sterk bepalend voor het rendement van de selectie van Atlético. 

Meer doelpunten en dominanter

De Spaanse competitie (‘La Liga’) is pas halverwege maar de voortekenen zijn gunstiger dan bij het laatste kampioenschap. Toen speelde Atlético nog met een vrij verdedigende tactiek terwijl dit seizoen in zowel de thuis- als de uitwedstrijden Atlético veel dominanter speelt en zich meestentijds op de helft van de tegenstander bevindt. Werd er in 2013-14 vaak met 1-0 gewonnen, dit jaar scoort Atlético er lustig op los. Momenteel staat de door FC Barcelona afgedankte Luis Suarez met 14 doelpunten voor Atlético bovenaan de topscorerslijst in Spanje.

Daarnaast had Simeone in het seizoen 2013-14 een kern van 14 spelers waar hij vrijwel alle wedstrijden op terugviel, dit seizoen is die vaste kern met 18 spelers breder. In de resterende 19 wedstrijden 13 verliespunten inlopen lijkt voor de rivalen van Atlético een welhaast onmogelijke opgave. Tenzij Atlético met een enorme inzinking te maken krijgt en één van de rivalen een bijna vlekkeloze serie weet neer te zetten. 

Volgens veel ingewijden kan Atlético het kampioenschap bijna niet meer ontgaan. En dat is een hele prestatie want de rivalen uit Barcelona en Madrid beschikken traditiegetrouw over een veel groter budget om dure spelers aan te trekken dan arbeidersclub Atlético. Maar bij zowel FC Barcelona als Real Madrid loopt het dit seizoen lang niet altijd zoals gewenst. 

Real Madrid

Bij Real Madrid vallen de prestaties al het hele seizoen tegen. De positie van succescoach Zinedine Zidane (drie maal winst Champions league) staat inmiddels ter discussie. Veel van de spelersaankopen van de laatste twee jaar hebben weinig rendement opgeleverd en door de huidige financiële crisis bij de club zijn er weinig mogelijkheden op de transfermarkt. Daarbij komt dat het 34-jarige clubicoon Sergio Ramos weigert zijn contract te verlengen en na een meniscusoperatie op 6 februari waarschijnlijk nog twee maanden niet kan spelen.

FC Barcelona

Ook FC Barcelona verkeert momenteel in grote financiële moeilijkheden en heeft daarnaast te maken met de naweeën van een bestuurscrisis. Sterspeler Messi heeft aangegeven na dit seizoen niet bij Barça verder te willen gaan. De problemen die Messi had met het bestuur van de club vertaalden zich in een vormcrisis bij de Argentijn hetgeen zijn weerslag had op de resultaten van het elftal. De laatste weken lijkt de wereldster het plezier in voetbal weer enigszins te hebben teruggevonden en worden de resultaten van het elftal beter. Bij veel fans leeft weer de stille hoop dat Messi, kind van de club, tot het einde van zijn carrière in het azul-grana (blauw-paars) zal blijven spelen. Veel zal ervan afhangen of de in maart nieuw te kiezen voorzitter Messi zal weten te overtuigen. 

Hoewel de voorsprong van Atletico riant lijkt is de weg naar het einde van de competitie nog lang met 19 resterende wedstrijden. En… door COVID is het geen normaal seizoen, het zal een extra uitdaging voor de clubs zijn hun spelersselecties virus-vrij te houden.

Dit vind je misschien ook leuk