Luchtvaartmaatschappijen werken aan mobiel vaccinatiepaspoort

door admin
Luchtvaartmaatschappijen werken aan mobiel vaccinatiepaspoort

In het vaccinatiepaspoort komt te staan dat de reiziger niet besmet is met Covid-19. Deze verklaring wordt afgegeven nadat de reiziger óf negatief is getest óf dat deze is gevaccineerd. Met het paspoort kunnen reizigers aantonen dat zij gezond zijn en dat zij zonder risico keen vliegtuig kunnen pakken. De toeristische sector kijkt reikhalzend uit naar een dergelijk middel waarmee de sector weer langzaamaan kan herstellen.

Controverse over invoering vaccinatiepaspoort

Medio januari bleek al dat Spanje voor de invoering van een degelijk vaccinatiepaspoort is. Daarnaast was ook Europees Commissievoorzitter Von der Leyen te spreken over dit initiatief. Von der Leyen wijst echter wel op het gevaar van discriminatie van EU-burgers die bijvoorbeeld nog niet zijn gevaccineerd.

Meerdere initiatieven voor vaccinatiepaspoorten

Werkgeversorganisatie Exceltur vindt dat een vaccinatiepaspoort voor de hele EU en het Verenigd Koninkrijk op gelijke wijze zou moeten worden ingevoerd. Het gaat volgens Exceltur om een middel waarmee internationaal toerisme weer kan worden aangemoedigd, de grenzen weer opengesteld kunnen worden en de quarantaineplicht kan worden opgeheven. En precies hier ligt de uitdaging; er zijn namelijk verschillende initiatieven voor zo’n vaccinatiepaspoort.

IATA werkt aan vaccinatiepaspoort middels mobiele app

Zo werkt IATA (International Air Transport Association) aan een eigen mobiele app, de Travel Pass. Dit doet de organisatie in samenwerking met vliegmaatschappijen zoals Iberia, Vueling en British Airways. Met betrekking tot dit vaccinatiepaspoort wordt het mogelijk gemaakt dat gegevens tussen testklinieken, laboratoria, reizigers, luchtvaartmaatschappijen en overheidsinstellingen worden uitgewisseld. Het doel is om de app in maart te lanceren. Eerst zal een test worden uitgevoerd met reizigers en een beperkt aantal vliegmaatschappijen. In eerste instantie bepalen maatschappijen zelf of ze aan zullen sluiten bij het vaccinatiepaspoort.

Een andere bekende is CommonPass, een initiatief van een ngo uit Zwitserland en het Wereld Economisch Forum waar maatschappijen als JetBlue, Lufthansa, Swiss, Cathay Pacific, United Airlines en Virgin Atlantic zich bij hebben aangesloten.

Hoe succesvol wordt vaccinatiepaspoort?

Deskundigen, geraadpleegd door de Spaanse nieuwssite Voz Populí, waarschuwen dat dit soort middelen alleen succesvol kunnen werken wanneer overheden, luchtvaartmaatschappijen, laboratoria en reizigers gaan samenwerken en informatie gaan delen. “Een vaccinatiepaspoort kan de toeristische sector redden, maar de wijze waarop deze zal gaan werken is cruciaal”, meldt ook IATA.

Dit vind je misschien ook leuk