Horeca Valencia blijft tot maart gesloten

door admin
Horeca Valencia blijft tot maart gesloten

Alle andere maatregelen blijven eveneens van kracht. Hieronder ook de perimetrale afsluiting van de regio en gedurende de weekends die van steden met meer dan 50.000 inwoners, de avondklok, de beperkte openingstijden van niet-essentiële winkels en de beperkingen van sociale onmoetingen tot maximaal 2 personen. De regionale regering wijst een snelle versoepeling van de maatregelen vanaf 1 maart af. Wel wordt gekeken naar een zeer geleidelijke afschaling hiervan tussen de maanden maart en mei. Puig blijft erop hameren dat hij uitsluitend bereid is na te denken over de-escalatie wanneer er sprake is van een ‘substantiële’ verbetering in de Covid-19-cijfers.

De president van de regio weigerde een routekaart te geven ondanks protesten voor het regionale parlement in Valencia van met name mensen uit de horecasector op donderdag. Alle grote belangenorganisaties en branceverenigingen eisen betrokken te worden bij het overleg over de maatregelen. Bovendien willen ze snel een lijst met voorstellen zien van de regioregering over financiële hulp aan noodlijdende bedrijven. 

In de sector bestaan volgens de krant Las Provincias plannen, waarvoor steeds meer belangstelling onstaat, om vanaf dinsdag 16 februari bedrijven dan maar illegaal te openen. Het zou  nu al gaan om 3.500 bedrijven die klaar zijn met de maatregelen en weer geld willen verdienen. De plannen voor illegale opening zijn ontstaan in de provincie Castellón maar inmiddels zeggen ook ondernemers in de provincies Valencia en Alicante zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Puig benadrukte in dit verband het belang van een vreedzame ‘dialoog’ om disciplinaire handhavingsmaatregelen tegen bedrijven en ondernemers die de wet overtreden te voorkomen. Daarnaast toonde hij zich verrast over de snelheid waarmee de infecties en de incidentie van het virus de afgelopen twee weken zijn afgenomen dankzij de genomen maatregelen die gericht zijn op het voorkomen van sociale relaties. Op 27 januari was er nog sprake van een incidentie van 1.459,82 gevallen per 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen. Dat aantal was donderdag gedaald tot 777, een afname van 42%. Wel gaat het nog steeds om driemaal het maximum dat door de WHO wordt gehanteerd en dat de basis vormt voor het rode stoplicht (extreem risico) dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid hanteert. 

Inmiddels zijn ongeveer 30.000 mensen uit verzorgingstehuizen in de Valenciaanse Gemeenschap volledig ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om 16.834 bewoners van verpleeghuizen voor ouderen en 13.223 professionals die werkzaam zijn in dit soort instellingen. Daarnaast hebben 3.931 professionals en 5.832 bewoners de eerste dosis van het vaccin toegediend gekregen.

Dit vind je misschien ook leuk