Bars en restaurants op Mallorca waarschuwen: ruim helft moet dicht

door admin
Bars en restaurants op Mallorca waarschuwen: ruim helft moet dicht

De vervroeging van de avondklok naar 22 uur vormde al een koude douche voor veel horecaondernemers. Die maatregel kwam precies op het moment dat men hoopten op enige versoepeling na een dramatisch jaar. Maar dat horecagelegenheden in hun binnenruimtes geen klanten mogen ontvangen tot 28 februari en vanaf vrijdag tot en met zondag volledige sluiting vanaf 18 uur vormt de definitieve klap. 

De regering van de Balearen poogt de ondernemers tegemoet te komen met een uitkering van 1.500 euro, maar dat bedrag wordt als onvoldoende geacht. Ondernemers wijzen er in Diario de Mallorca op dat ze een ’titanische inspanning’ verrichten om nieuwe besmettingen te voorkomen en de cijfers van de pandemie te verbeteren, maar als die inspanningen kennelijk niets opleveren heeft ‘voor ons de Govern [regionale regering] al zijn geloofwaardigheid verloren’.

‘We zijn bereid om de regering te steunen in het belang van allen, maar zij moeten voor elkaar zien te krijgen dat het eiland over enkele weken hermetisch gezond is met een uitgebreide controle op havens en op de luchthaven’, zo meldde Restauración CAEB met het oog op de opening van het toeristenseizoen van 2021. ‘Als dat niet het geval is, dan zal onze sector definitief sterven’. 

Hulplijn van 5 miljoen euro

De afgevaardigde van Economie, Toerisme en Werk, Lago Negueruela, de president van de Consell, Catalina Cladera en de burgemeester van Palma, José Hila kwamen zaterdagmiddag bijeen met vertegenwoordigers uit de sector en kondigden daar een hulplijn aan van 5 miljoen euro. Eigenaren van bars en restaurants kunnen hier een beroep doen door 1.500 euro aan te vragen. 

Verliezen lopen nu al in miljoenen

Ondanks dat de brancheorganisaties blij zijn met de hulp en aangaven dat deze goed is ontvangen, wijzen ze erop dat het bij lange na niet genoeg is omdat ‘de verliezen nu al in de miljoenen lopen’. 

De voorzitter van CAEB, Carmen Planas eiste daarom ook belastingverlagingen en dat bedrijven bepaalde kosten tijdelijk niet meer hoeven te betalen. ‘Alle ondernemers klagen erover dat ze wel afvalbelasting of water moeten betalen terwijl ze helemaal niet in bedrijf zijn’, verduidelijkte ze. 

 

Zaterdag heeft het hooggerechtshof van de Balearen (TSJIB) een zaak geopend, aangespannen door de vereniging van horecabedrijven op Mallorca en de vereniging van MKB’s op het eiland. Die eisen dat de nieuwe maatregelen worden opgeschort en ondertussen worden bestudeerd op rechtsgeldigheid, zoals ook een rechter in Baskenland oordeelde. 

‘Elke dag die voorbijgaat zonder deze officiële aankondiging van TSJIB zullen op Mallorca 50 horecagelegenheden definitief hun deuren moeten sluiten. Hiermee laten ze ook honderden werknemers aan hun lot over’, zo stond te lezen in een persverklaring.

Nieuwe maatregelen vanaf maandag 15 februari

Met de eerder deze week aangekondigde nieuwe maatregelen die vanaf maandag van kracht gaan, blijft de horeca minstens tot 2 maart gesloten. Winkelcentra en grootwinkelbedrijven kunnen weer open, zij het met een grote lijst aan beperkingen. Waaronder dat slechts 30 procent van de maximale capaciteit aan klanten binnen mag, ze om 20 uur moeten sluiten door de week en in het weekend gesloten blijven. Alleen grootwinkelbedrijven die essentiële producten verkopen mogen wel open in het weekend.

De boodschap van de regioregering is dat het gaat om een ‘langzame de-escalatie vanwege de nog steeds gecompliceerde situatie in de ziekenhuizen en op de IC’s op het eiland’.

Dit vind je misschien ook leuk