Druk op gemeentepolitie Madrid te groot door vele illegale feesten

door admin
Druk op gemeentepolitie Madrid te groot door vele illegale feesten

Zowel thuis als buitenshuis blijven honderden jongeren in Madrid de preventiemaatregelen negeren. Alleen half januari, toen Madrid geteisterd werd door de storm Filomena waren dat er zo’n 50 per weekend.

Officiële cijfers

Volgens officiële gegevens heeft de gemeentepolitie van Madrid het afgelopen weekeinde ingegrepen bij 418 illegale feesten: 80 op vrijdag, 170 op zaterdag en 168 op zondag. Ook heeft de politie 450 boetes uitgedeeld voor ‘botellones’ -de drankfestijnen op straat en 1.055 boetes oor het overtreden van de avondklok.

Al bijna een jaar onder enorme druk

In 250 gemeentes zijn controles uitgevoerd. De politie doet wat zij kan. ‘De gemeentepolitie werkt al bijna een jaar keihard om erop toe te zien dat de maatregelen -ofwel getroffen door de regering tijdens de eerste golf, ofwel in een later stadium door de autonome gemeenschap -worden nageleefd. Dit zijn de uitkomsten’, aldus Inmaculada Sanz, die vanuit de gemeente verantwoordelijk is voor veiligheid en handhaving. 

‘Wij kunnen dit niet alleen’                                                               

 Tot afgelopen maart voerde de lokale politie deze acties uit. Maar in de ogen van de gemeente hoort het werk ook belegd te worden bij de nationale politie. Covid-beperkingen zijn ook opgelegd door de centrale regering. ‘Wij begrijpen dat alle wetshandhavingsinstanties, zowel gemeentelijke als overheidsdiensten, ervoor moeten zorgen dat de regels worden nageleefd’. Vandaar dat de burgemeester van Madrid de regering eind vorig jaar om hulp vroeg: ‘Wij kunnen dit niet alleen’. Vervolgens zei José Manuel Franco, afgevaardigde van de regionale regering, toe dat zijn agenten ‘paraat stonden’ en dat hij ze zou sturen wanneer de gemeenteraad daar formeel om zou verzoeken.

Weinig vooruitgang                                                                          

 Vier maanden zijn inmiddels verstreken. Volgens bronnen bij de gemeente wordt er bij beide politie-instanties wekelijks vergaderd over inzet en coördinatie. Maar er verandert niets. Behalve afgelopen vrijdag, toen Franco beloofde ‘actief en loyaal’ samen te werken met de rest van de lokale en regionale besturen en met alle buurtverenigingen om zo de illegale feesten en bijeenkomsten aan banden te leggen.

 

Visie regionale regering

Franco’s team houdt vol dat hun agenten ‘optreden op straat en steun bieden wanneer de plaatselijke politie die nodig heeft’. In de afgelopen drie maanden heeft de nationale politie 18.000 veiligheidscontroles uitgevoerd, waarbij 55.000 auto’s zijn gecontroleerd, en zo’n 344.000 mensen geïdentificeerd. Het afgelopen weekend heeft de nationale 15 mensen gearresteerd en 425 boetes uitgedeeld voor illegale feesten in de regio. Ook heeft zij een onderzoek ingesteld naar een aantal flats in het centrum van de hoofdstad waar, volgens buren, elk weekend illegale bijeenkomsten plaatsvinden. 

Visie gemeente Madrid                                                                     

Vanuit het team van Sanz wordt geen mededeling gedaan over de aantallen, en wijst men erop dat het aantal illegale feesten blijft toenemen. ‘De gemeentepolitie zet alles op alles om te zorgen dat dit  ‘egoïstische en onverantwoordelijke gedrag dat ons allen in gevaar brengen’ stopt,’ volgens Sanz. ‘De manier waarop wordt voor het komende weekend niet aangepast; net als tijdens het begin van de pandemie kijkt men naar de situatie en de beschikbare mensen,’ zegt een woordvoerder van de gemeentepolitie.

‘Zij gaan op pad als zij een oproep krijgen, bevestigen bij aankomst dat het feest illegaal is en gaan op zoek naar de organisator om een einde te maken aan het feest. ‘Zij gaan over tot de ontruiming van het terrein en doen aangifte tegen alle bezoekers wegens een van de redenen uit het decreet: het overtreden van de avondklok, het niet houden van afstand, het overschrijden van het aantal personen of het niet dragen van een masker.’ 

Dit vind je misschien ook leuk