Crisis in luxe Spaanse jachthaven Marbella

door admin
Crisis in luxe Spaanse jachthaven Marbella

Puerto Banús, de jachthaven in het Spaanse Marbella waar veel winkels van luxe merken te vinden zijn, beleeft op dit moment een van de grootste crises in de geschiedenis. Dit heeft alles te maken met een conflict tussen de concessiehouder van Puerto Banús en de huurders van de panden. Een conflict dat inmiddels hoog is opgelopen binnen de gemeente van Marbella en de rechtbank van Málaga.

Oorlog tussen Puerto Banús en huurders winkelpanden

Deze ‘open oorlog’, zoals de Spaanse nieuwssite El Confidencial het noemt, ontstond eind 2019 toen de concessiehouder van Puerto Banús besloot om het tarief te verhogen dat de huurders van de panden betalen voor de terrassen, de ruimte tussen de entree en de zee. In sommige gevallen werd het tarief acht tot negen keer hoger dan voorheen. Een enorme strop voor de huurders die maandelijks deze kosten moeten ophoesten.

Volgens El Confidencial heeft de concessiehouder al meerdere jaren plannen om de faciliteiten te verkopen. Aangezien er zich de afgelopen jaren geen serieuze koper heeft gemeld, gooit Puerto Banús het over een andere boeg door de huurinkomsten te verhogen om geïnteresseerden te laten zien hoe aantrekkelijk en rendabel deze koop is.

Partijen stappen naar de rechter

Huurders hebben hun ongenoegen kenbaar gemaakt maar Puerto Banús geeft nog altijd geen duimbreedte toe. Ook weigeren de huurders mee te gaan in deze absurde verhoging. De spanningen zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat beide partijen naar de rechter zijn gestapt.

Voordat de zaak in de rechtbank wordt besproken, hebben advocaten achterhaald dat de gemeente van Marbella in 1998 heeft bepaald dat de terrassen gemeentelijk eigendom zijn. Op dit moment zijn er voor drie terreinen – Muelle Benabola, Muelle Rivera en Calle X – rechtszaken aangespannen om deze claim op te eisen en de nietigheid van de huurovereenkomst aan de kaak te stellen.

Tegelijkertijd spant Puerto Banús rechtszaken aan om de winkeliers uit te zetten omdat ze hun betaalverplichting niet nakomen. Tot op heden is het gerechtshof van Málaga akkoord gegaan met één uitzettingsverzoek waarna over is gegaan tot de uitruimingsprocedure van de betrokken vestiging. De andere rechtszaken zijn momenteel nog in behandeling.

Onduidelijkheid over rechtmatige eigenaar van terrassen

Al in 2019 was er onduidelijkheid over van wie de terrassen nu werkelijk zijn. Enerzijds behoren ze toe aan de Junta van Andalusië, als openbaar domein, en zijn ze gedelegeerd aan de concessiehouder. Anderzijds is er een gebied dat buiten het domein van de concessiehouder valt en dat bepaalt dat het gaat om een openbare weg. De discussie over deze terrassen heeft echter nog niet geleid tot een duidelijk antwoord wie de eigenaar is en hoeveel en aan welke partij de huurders van de panden iets moeten betalen.

Op dit moment zijn er meer dan twintig panden die te koop of te huur staan. Hoewel internationale merken wel interesse hebben om zich hier te vestigen, lijken deze af te wachten totdat deze oorlog voorbij is.

Dit vind je misschien ook leuk