Wat zijn de belangrijkste verkeersregels in Spanje?

door admin
Wat zijn de belangrijkste verkeersregels in Spanje?

Het is handig om voordat je op reis gaat op de hoogte te zijn van de basisverkeersregels om problemen met de autoriteiten te voorkomen. Je witl immers echt niet aangehouden worden door de verkeerspolitie van de Guardia Civil! Let daarbij altijd goed op verkeersborden en wegsignaleringen als je tijdens het rijden niet zeker bent van je zaak. Die zijn immers hoofdzakelijk universeel en ook aan bod gekomen tijdens je theorie-examen. Mocht je niet meer helemaal op de hoogte zijn van de algemene verkeersregels of je rijbewijs nog moeten halen, en je vraagt je af ‘waar kan ik de auto theorie oefenen? Kijk dan eens online naar de daarvoor geschikte websites. Hier zijn tal van mogelijkheden – ook gratis – beschikbaar om je kennis over de verkeersborden op te frissen of je theorie examen online leren.

Maximum snelheid voor personenauto’s en motoren

Voor personenauto’s en motoren geldt op secundaire wegen (carreteras convencionales) buiten de bebouwde kom een maximale snelheid van 90 km/u. Zijn de weghelften op zo een weg door middel van een fysieke barrière van elkaar gescheiden dan mag er maximaal 100 km/u gereden worden.

Binnen de bebouwde kom gelden nu drie verschillende maximumsnelheden: 20 km/u op eenrichtingsstraten waar de weg gedeeld wordt met voetgangers; 30 km/u in alle straten met één rijbaan per rijrichting en 50 km/u voor alle wegen met twee of meer banen per rijrichting. Deze maximumsnelheden gelden niet voor taxi’s en bussen die op hun eigen rijbaan rijden.

Op autowegen geldt als maximale snelheid 100 km/u en op autosnelwegen en tolwegen is dat 120 km/u. Boetes lopen op vanaf 100 euro tot 600 euro, het verliezen van je (Spaanse rijbewijs) en zelfs gevangenisstraf in geval van zeer zware overtredingen. Het overtreden van een inhaalverbod kan je vanaf 200 euro kosten. Eventueel ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Als zeer zware overtredingen gelden alle sancties warbij een voertuig de limieten van 30, 40, 50 overschrijdt met meer dan 50 km/u, evenals als het de limieten overschrijdt met meer dan 70 km/u. In al deze gevallen zou te hard rijden resulteren in een financiële boete van 600 euro en verlies van 6 punten, en in de zwaarste gevallen zelfs gevangenisstraf.

Afleiding tijdens het rijden

Onlangs is de Spaanse verkeerswet weer aangepast om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Hogere boetes worden uitgedeeld aan bestuurders die afgeleid zijn van hun hoofdtaak: rijden en goed op de weg en het omringende verkeer letten.

Daarom is het voor alle bestuurders (dus ook fietsers) verboden om een headset, koptelefoon of oortjes te gebruiken om mobiel te bellen of om muziek te luisteren tijdens het rijden. Hierop staat een boete van 200 euro.

Net als in Nederland mag je als bestuurder bovendien geen mobiele telefoon in je hand houden tijdens het rijden. In Spanje is dit ook verboden als je stilstaat in een file of voor een rood stoplicht. De boete voor overtreding van deze regel is ook 200 euro.

Eten of drinken achter het stuur zorgt ook voor afleiding volgens de Spaanse verkeerswet, dus daarvoor kun je ook worden beboet.

Radarverklikker

Het gebruik van een radarverklikker wordt als een ernstige overtreding geclassificeerd. Het feit dat er een verklikker in de auto bevestigd is, wordt nu bestraft, dus ook als het apparaat uitgeschakeld staat met een boete van 500 euro.

Alcohol achter het stuur

In spanje mag je als ervaren bestuurder – net als in Nederland – rijden met 0,5 promille alcohol in je bloed. Heb je nog geen 2 jaar je rijbewijs dan geldt in Spanje een maximum van 0,3 promille, terwijl dat in Nederland 0,2 promille is. Boetes zijn hoog voor overtredingen in dit verband. Reken al gauw op 500 euro.

Je bent in Spanje verplicht een ademtest te laten afnemen als de politie of guardia civil je daarom verzoekt. Doe je dit niet dan krijg je een boete voor een zware overtreding tot 500 euro, je rijbewijs kan worden ingetrokken voor een periode tot zes maanden of je auto kan tijdelijk in beslag worden genomen.

Test je positief en overschrijd je bovenstaande limieten krijg een boete van maximaal 601 euro opgelegd. Je riskeert bovendien intrekking van het rijbewijs voor een periode van 3 tot 6 maanden.

Met 0,60 mg/l in je adem (equivalent aan 1,2 g/l in je bloed) of meer bega je een strafrechtelijk delict en kan je een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden opgelegd worden of gemeenschapswerk van 31 tot 90 dagen en veel hogere boetes, daarbij wacht je mogelijk een intrekking van je rijbewijs voor 1 tot 4 jaar. Rijden onder invloed van drugs wordt beboet met 1000 euro en ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook kan gevangenisstraf worden opgelegd afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Andere regels die je wellicht nog niet weet

Er bestaat veel onduidelijkheid over het autorijden met slippers aan in Spanje. Dat is officieel niet verboden. Alleen als je een aanrijding veroorzaakt en je blijkt met blote voeten of met slippers aan te hebben gereden, kan de politie je voor 200 euro op de bon slingeren. Bovendien ben je dan niet verzekerd voor je eigen schade bij de meeste verzekeraars.

Als oom agent met zijn verkeerde been uit bed is gestapt kun je ook een boete krijgen als hij je betrapt op het rijden met maar één hand aan het stuur. Twee handen aan het stuur is officieel verplicht.

Sta je met pech langs de weg dan ben je verplicht een reflecterend veiligheidsvestje te dragen. Doe je dit niet, dan kun je ook een boete van 200 euro krijgen.

Korting wanneer je boete snel betaalt

Belangrijk om te weten is dat wanneer je in Spanje een verkeersboete ontvangt je 50 procent korting kunt krijgen op het te betalen bedrag als je de boete binnen 20 dagen betaalt. Dus let altijd goed op de gegeven termijn die op de boete staat vermeld.  

De in dit artikel genoemde boete-bedragen zijn indicatief. In de praktijk kunnen deze hoger of lager uitvallen, afhankelijk van waar de verkeersovertreding plaatsvond en de omstandigheden waarin deze werd begaan.

Dit vind je misschien ook leuk