Spanje steunt horeca en detailhandel met 11 miljard euro

door admin
Spanje steunt horeca en detailhandel met 11 miljard euro

Dat zijn de toeristische sector, horeca, kleine winkeliers en zelfstandigen. “Het gaat om een aanzienlijk bedrag aan publieke middelen om ook in de komende zware weken sectoren te kunnen steunen die vóór de pandemie groeiden en competitief waren en nu in een extreem moeilijke situatie terecht zijn gekomen”, zei de premier.

De 11 miljard euro zijn volgens Sánchez bestemd voor de solventie van genoemde sectoren opdat deze hun economische activiteiten kunnen hervatten, de nodige investeringen kunnen doen en weer nieuwe werknemers in dienst kunnen nemen. “Deze progressieve coalitieregering wil niet alleen dat er niemand achterblijft, maar heeft ook de ambitie om de blik naar voren te richten. We moeten niet alleen bedrijven en banen redden, maar deze ook steviger in het zadel helpen en een bijdrage leveren om nieuwe bedrijven en banen te creëren”, aldus premier Sánchez. 

Te snelle de-escalatie

Bij zijn toespraak in de Tweede Kamer over het tot nu toe gevoerde coronabeleid, erkende Sánchez dat Spanje na de eerste coronagolf te snel gestart is met het de-escaleren van de maatschappij. Hij hoopt dan ook dat wereldwijd lessen getrokken zijn uit de gevolgen van een te snelle versoepeling van de coronamaatregelen en dat daarmee nu een vierde pandemische golf kan worden voorkomen. 

De vroegtijdige versoepeling was volgens Sánchez het gevolg van de grote druk en de noodzaak om de economie te reactiveren en de emotionele vermoeidheid van de mensen te verlichten. Hoewel de premier toegaf dat hij liever wat meer eensgezindheid had ervaren bij het uitroepen van de nieuwe staat van alarm en het leiden van de pandemie, vindt hij het nu van belang om van genomen beslissingen en fouten te leren en betere keuzes te maken in de toekomst.  

Burgerlijke en politieke plicht tot behoedzaamheid

Samenvattend deed de Spaanse premier in zijn toespraak een nadrukkelijk beroep op de burgerlijke en politieke plicht tot behoedzaamheid. De komst van het vaccin zou ons te snel onvoorzichtig kunnen maken terwijl een vierde coronagolf nog moet worden voorkomen. “We moeten met z’n allen de uitdaging aangaan om deze vierde golf buiten de deur te houden. Covid-19 heeft maar een klein lontje nodig om zich ongecontroleerd te kunnen verspreiden”, aldus Pedro Sánchez. 

Dit vind je misschien ook leuk