Spaanse regering en feministen verdeeld over Internationale Vrouwendag

door admin
Spaanse regering en feministen verdeeld over Internationale Vrouwendag

Nog ongeveer tien dagen voor Internationale Vrouwendag, oftewel 8-M, laaien opnieuw discussies op over het al dan niet door laten gaan van de manifestaties in Spanje. In februari 2020 was het coronavirus net in Spanje aangekomen en was de Spaanse politiek het er nog niet over eens of de Spanjaarden wel veilig de straat op konden gaan. Hoewel er toen geen algehele feministische manifestatie in Spanje was afgekondigd, namen wel veel vrouwen deel aan evenementen door het hele land. Nog geen week later ging Spanje volledig in lockdown.

Deel Spaanse regering wil manifesten beperkt door laten gaan

Nu, een jaar later en met de derde coronagolf op zijn retrour, zit Spanje in eenzelfde soort schuitje. Of de demonstraties op 8 maart doorgaan en zoja, op welke manier houdt al enkele dagen de gemoederen in Spanje bezig. Woensdag spraken verschillende partijen de intentie uit om de manifestaties door te laten gaan, op voorwaarde dat er minder dan vijfhonderd mensen aan deelnemen. Alleen al dit voornemen heeft geleid tot controverse binnen en buiten de regering.

Regering verdeeld 

Ciudadanos meldt bijvoorbeeld dat in een groot deel van Spanje niet meer dan zes mensen thuis samen mogen komen, maar dat de regering het straks wel toestaat dat vijfhonderd mensen buiten samen schreeuwen en dicht op elkaar staan. Ook de Partido Popular vindt het geen goed idee.

De meningen van andere politici zijn verdeeld. De PSOE-regeringsafgevaardigde van Madrid is bijvoorbeeld groot voorstander van demonstraties tijdens Internationale Vrouwendag. Ook minister Montero van Gelijkheid vindt dat demonstraties voor vrouwenrechten op 8-M nu harder nodig zijn dan ooit tevoren. De huidige minister van Volksgezondheid acht het echter niet verantwoord om in deze tijden ruimte te maken voor demonstraties.

Dit vind je misschien ook leuk