‘Danteske beelden van chaos en onzekerheid’ in Barcelona

door admin
'Danteske beelden van chaos en onzekerheid' in Barcelona

Relschoppers vallen niet langer alleen stadsmeubilair aan of culturele gebouwen zoals het Palau de la Música waarvan de glas-in-loodramen werden ingeslagen. Zo ging zaterdag de glazen deuren die toegang geven tot de lobby van het NH Collection Barcelona Gran Hotel  Calder´n aan de Rambla de Cataluña, een van de meest toeristische plekken in Barcelona, aan gruzelementen. De aanvallers probeerden daarnaast ook brand te stichten in het vijfsterrenhotel en lieten graffiti achter op de gevel van het pand.

‘Danteske beelden van chaos en onzekerheid’

Het management van de Gremi d’Hotels in Barcelona heeft laten weten het vandalisme te veroordelen dat ‘wederom danteske beelden van chaos en onveiligheid achterlaat’. Men eist dat de nodige middelen worden ingezet om er onmiddellijk een einde aan te maken. Bovendien wordt het gebrek aan vastberadenheid van de kant van de gemeentelijke autoriteiten bekritiseerd. De hoteliers vinden dat de passieve en dubbelzinnige houding van de autoriteiten de burgers en ondernemers berooft van ‘hun rechten en hun veiligheidsgaranties’.

Meer schade in Barcelona

De demonstranten veroorzaakten ook schade aan een restaurant in het centrum van Barcelona. Verschillende winkels werden geplunderd en bankkantoren werden in brand gestoken. Ook staken vandalen een politiebusje in brand. Zaterdagmiddag werden13 arrestaties verricht door de Mossos d’Esquadra en 3 door de lokale politie. Zes agenten van de Mossos raakten lichtgewond.

Politievakbonden woedend

Politievakbonden zijn woedend over het escalerende geweld. De regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Samper hekelt naar aanleiding van het in brand gestoken politiebusje de rellen als ‘puur, ongebreideld en ongekend geweld’. 

Situatie analyseren

Twaalf dagen na het begin van de rellen in verschillende Catalaanse steden zullen de Generalitat en de gemeenteraad van Barcelona op maandag bijeenkomen op dringend verzoek van de Mossos d’Esquadra en de stedelijke politie om de situatie te analyseren. De regering zal ook burgemeesters van andere getroffen gemeenten ontmoeten.

Burgemeester Colau roept  op tot kalmte

Burgemeester Ada Colau bezocht het politiebureau Ciutat Vella waar het voertuig werd verbrand, samen met de loco-burgemeester van Veiligheid, Albert Batlle, om haar steun te betuigen aan de Guardia Urbana. Ze riep op tot een ‘unanieme afwijzing van geweld’ en deed een oproep tot ‘kalmte’.

Dit vind je misschien ook leuk