Het gevaar van de processierups in Spanje

door admin
Het gevaar van de processierups in Spanje

Ze kunnen moeilijk te herkennen zijn wanneer ze op de grond liggen, maar in dit jaargetijde zie je ze duidelijk zitten in hun suikerspin-achtige cocons hoog in de dennenbomen. Elk nest kan ongeveer 300 rupsen bevatten. Meestal kruipen ze vanaf december tot maart uit de nesten. Maar dit kan ook afhangen van het weer. In deze fase zijn de rupsen op zoek naar een geschikte plek om ondergronds te gaan. Daar komen ze uiteindelijk als motten uit tevoorschijn. 

Schadelijk

Pas als processierupsen de bomen verlaten, worden ze schadelijk. Ze kunnen dan gevaarlijk en soms dodelijk zijn, vooral voor honden en katten of jonge kinderen. Veel eigenaren zijn hun gezelschapsdieren kwijtgeraakt door contact met deze rupsen. Op de grond vormen de rupsen een lange sliert die soms uit wel honderden harige rupsen bestaat.

Giftige haartjes

De processierups heeft duizenden kleine, fijne, giftige haartjes of borstelharen die hun lichaam bedekken. Die zijn ongeveer 3 cm lang en zijn bruin-oranje van kleur. De borstelhaartjes vormen dus het gevaar. Niet in de laatste plaats omdat die te klein zijn om met het blote oog tek unnen zien. Bovendien laten de rupsen die haren vallen terwijl ze zich over de grond voortbewegen. De haartjes kunnen op winderige dagen zelfs in de lucht rond de nesten zweven. Bovendien kunnen de haartjes zelfs nog schadelijk zijn en problemen veroorzaken als de rups al dood is. 

Houdt dieren uit de buurt

Dieren zijn van nature nieuwsgierig. Daarom moet voorkomen worden dat ze aan de rupsen gaan snuffelen. Het is bekend dat de tong van honden soms moet worden geamputeerd als ze te dichtbij een processierups zijn geweest om eraan te ruiken.

Ook bij kinderen en zelfs volwassenen kan er een reactie optreden. Bijvoorbeeld irritatie, ontsteking of uitslag op de huid, ademhalingsmoeilijkheden of in extreme gevallen kan contact met de haren van een processierups leiden tot een anafylactische shock.

Raadpleeg onmiddellijk een (dieren)arts

Als u, uw kind of huisdier in contact komt met deze haren, dient u onmiddellijk medisch of veterinair advies in te winnen. Dierenartsen krijgen vaak noodoproepen in deze tijd van het jaar wanneer de processierupsen migreren. Symptomen kunnen zijn: ernstig leed, overmatig kwijlen en kauwen op niets of kleine witte vlekken op de tong en in de mond.

Probeer in geen geval zelf rupsen of hun nesten te verwijderen. De haren kunnen in de lucht dwarrelen en omdat ze een gifstof bevatten, kun je er geïrriteerde ogen van krijgen of van gaan hoesten.

De afzonderlijke haren hebben een soort haakjes aan hun uiteinde en moeilijk te verwijderen. De nesten zijn eveneens gevaarlijk om aan te raken. De beste optie is om hulp in te roepen van professionals.

Voorkomen beter dan genezen

Er zijn opties om de bouw van de nesten te voorkomen. Idealiter zouden preventiemaatregelen rond september of oktober moeten worden uitgevoerd. Die werken ook om de gezondheid van de dennenbomen te behouden. Larven eten anders de dennennaalden, wat tot problemen voor de bomen kan leiden. 

Dit vind je misschien ook leuk