Directieleden FC Barcelona gearresteerd in Barçagate

door admin
Directieleden FC Barcelona gearresteerd in Barçagate

Het onderzoek van de Catalaanse politiemacht Mossos d’Esquadra naar dit schandaal leidde afgelopen maandag tot de arrestatie van de voormalige voorzitter van de club Jose Maria Bartomeu, algemeen directeur van FC Barcelona Oscar Grau en directieadviseur Jaume Masferrer. 

Nadat vorig jaar het vernederende Champions League-verlies was verwerkt, ontstond er een vete tussen de spelers van de club die er uiteindelijk toe leidde dat sterspeler Lionel Messi dreigde de club te verlaten. Op dat moment was er echter al veel langer onrust binnen de club en nam het wantrouwen jegens voorzitter Bartomeu steeds meer toe. 

Nepaccounts gekocht voor ruim een miljoen euro

De ellende begon al maanden daarvoor, toen op 17 februari 2020 radiozender SER Catalunya meldde dat FC Barcelona in het verleden het bedrijf I3 Ventures had ingehuurd om het werk van de toenmalige voorzitter van de club Josep Maria Bartomeu in een goed daglicht te stellen. Het bedrijf maakte nepaccounts aan op de sociale media waarmee leden van de club in diskrediet werden gebracht die zich tegen het gevoerde beleid hadden verzet. Achteraf is bewijs gevonden van ten minste zes Facebook- en tientallen Twitteraccounts met een groot aantal volgers waarop journalisten, zakenlieden, voormalige directieleden en zelfs spelers als Messi en Piqué werden bekritiseerd. 

Toen bleek dat in ruil daarvoor een bedrag van ruim een miljoen euro was neergeteld door Bartomeu en een aantal andere bestuursleden, was er officieel sprake van het plegen van een delict. Het bedrag dat aan I3 Ventures werd betaald, was verdeeld in meerdere kleinere bedragen om geen argwaan te wekken binnen de club. Enkele dagen later werd in een buitengewone vergadering Bartomeu’s adviseur Jaume Masferrer op non-actief gezet en het contract met I3 Ventures met onmiddellijke ingang stopgezet. Vanaf dat moment was op de kantoren van Camp Nou de geest uit fles.  

Extern onderzoek

Begin april werden nog zes bestuursleden ontslagen, onder wie de presidentskandidaat voor de club Emili Rousaud, penningmeester Enrique Tombas, commercieel verantwoordelijke Josep Pont, voorzitter van Barça B Silvio Elías, secretaresse en voorzitter van de controlecommissie Maria Teixidor en lid van het Compliance Comité Jordi Calsamiglia. 

Een extern onderzoek door accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers volgde. Dat onderzoek leidde ertoe dat eind juni voor het eerst een onderzoek werd ingesteld door de Catalaanse Mossos d’Esquadra, die nadere informatie en documenten van de club eiste. 

Situatie werd onhoudbaar

Dit politieonderzoek vond tegelijkertijd plaats met de dramatische Champions Leage-nederlaag tegen Bayern München. De op dat moment al geïrriteerde Lionel Messi zag hierin een uitgelezen kans om een vertrek bij de club af te dwingen middels een clausule waarmee hij zijn verbintenis met FC Barcelona eenzijdig kon beëindigen. Uiteindelijk besloot Messi zijn contract toch af te maken, maar zijn inmiddels bekoelde relatie met Bartomeu werd er niet beter op en de situatie werd zelfs onhoudbaar. 

Op 28 oktober kondigde Bartomeu, die inmiddels van alle kanten werd aangevallen, zijn vertrek bij de club aan. Dit vertrek zou volgens zijn zeggen het gevolg zijn van een niet goedgekeurd clubbudget. 

Nieuw aan te treden voorzitter wordt 7 maart bekendgemaakt

Een van de eerste acties die de Raad van Bestuur nam was het definitieve en onmiddellijke ontslag van Jaume Masferrer, nog voordat er onderhandeld werd over het nieuw aan te treden clubbestuur. De nieuwe bestuursvoorzitter van de FC Barcelona zal aanstaande 7 maart bekend worden gemaakt, gekozen wordt tussen Joan Laporta, Víctor Font en Toni Freixa.  

Dit vind je misschien ook leuk