Barçagate: verdere ontwikkelingen in het betalingsschandaal

door admin
Barçagate: verdere ontwikkelingen in het betalingsschandaal

Nieuwe ontwikkelingen op de eindbestemming van dit geld doen de vlammen van Barçagate aanwakkeren. In een rapport van Diario AS staat dat de betalingen van de club aan de I3 Ventures terecht zijn gekomen bij het Catalaanse bedrijf Telam Partner. Cadena Ser beweert dat er vermoedens zijn dat dit bedrijf rechtstreeks de beweging Societat Civil Catalana, die vóór eenheid van Spanje is, heeft gefinancierd.

Societat Civil Catalana werd in 2014 opgericht in Barcelona en verzet zich tegen de pro-onafhankelijkheidsbewegingen die willen dat Catalonië zich los scheurt van Spanje. Onder het motto – Juntos y mejor (Samen en beter) – bevordert de organisatie de eenheid met Spanje in Catalonië. Telam Partner ontving bijna 200.000 euro.

Het Spaanse persbureau EFE had toegang tot financiële documenten van de club waarin werd uitgelegd hoe 163.350 euro ging van I3 Ventures naar Telam Partner. De meervoudige betalingen van 16.335 euro of 32.670 euro vonden plaats tussen het laatste kwartaal van 2017 en januari 2020.

In de verklaring van Telam wordt bevestigd dat het in 2017 contact heeft opgenomen met I3 Ventures met Barça, maar wordt afstand genomen van de onregelmatigheden die momenteel worden onderzocht door de Mossos d’Esquadra (de Catalaanse regionale politie).

Reputaties van rivalen ondermijnen

El Pais heeft toegang gekregen tot de politieverklaringen van 13 Ventures-medewerkers. Officieel heeft FC Barcelona het bedrijf  ingehuurd om sociale netwerken te monitoren en het clubimago te verbeteren. De verklaringen van de medewerkers gaven meer details over de instructies van de club.

Het El Pais-rapport meldt dat sommige werknemers beweren dat het hun taak was om het imago van Bartomeu’s rivalen binnen de club ‘uit te hollen’. Tegelijkertijd prezen ze het werk van de toenmalige president en zijn bestuur. Het onderzoek naar Barçagate is aan de gang en alle betrokkenen ontkennen de aantijgingen tegen hen.

Dit vind je misschien ook leuk