Ongelijkheid in Spanje tijdens Internationale vrouwendag

door admin
Ongelijkheid in Spanje tijdens Internationale vrouwendag

Vanwege de nog altijd hoge besmettingscijfers waren de marsen ter gelegenheid van Internationale vrouwendag op 8 maart geannuleerd. Meerdere feministische vrouwenorganisatie zagen dit verbod als teken dat vrouwenrechten nog altijd van ondergeschikt belang zijn. Velen van hen waren dan ook verontwaardigd na het zien van grote groepen Atlético-fans die zich – zonder zich te houden aan gezondheidsmaatregelen – hadden verzameld rondom het voetbalstadium voor de wedstrijd tegen Real Madrid op zondagmiddag.

Politie moet ingrijpen in Madrid en Barcelona

Ondanks het verbod op feministische protesten en marsen kwamen op diverse plekken in Spanje toch veel vrouwen samen om te demonstreren, met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen. Vanwege de nog altijd hoger coronacijfers in de Spaanse hoofdstad werden vrouwen in Madrid opgeroepen om paarse slogans en symbolen op spandoeken op te hangen aan de ramen en balkons. Ook ramen en etalages werden paars geverfd ter gelegenheid van deze dag.

Vrouwen applaudisseerden vanaf hun balkons om van zich te laten horen. Op de Puerta del Sol riskeerden studenten echter boetes door te protesteren tegen de volgens hen ‘niet-feministische’ regering. De Policía Nacional greep al snel in waarna de bijeenkomst werd beëindigd.

Duizenden mensen bijeen in Barcelona

Ook in Barcelona en in andere steden in Catalonië kwamen met name studenten op voor gelijke rechten voor vrouwen. In Barcelona vond een mars plaats met zo’n zeshonderd mensen die eindigde voor het gebouw van de Generalitat. Op de Paseo de Gracia was de opkomst nog hoger; volgens de Guardia Urbana kwamen hier zo’n 4.500 mensen bijeen om te protesteren voor vrouwenrechten. Ook deze demonstratie werd beëindigd door de politie.

Meer protesten in Spaanse steden zonder handgemeen politie

Ook in andere Spaanse regio’s namen vrouwen deel aan marsen, zoals in Galicië en op de Balearen. Hier was de opkomst echter een stuk lager waardoor de politie nauwelijks in hoefde te grijpen. In Sevilla hebben feministische groeperingen het Andalusische parlementsgebouw symbolisch omsingeld om aandacht te eisen voor gelijke rechten voor vrouwen. Ongeveer tweehonderd vrouwen lazen hun manifest voor waarbij werd aangehaald dat ‘Madrid hen monddood had gemaakt door het te verbieden om te demonstreren’.

Dit vind je misschien ook leuk