Aantal vermiste personen in Spanje fors omlaag in pandemiejaar

door admin
Aantal vermiste personen in Spanje fors omlaag in pandemiejaar

Dat staat vermeld in het jaarverslag van de het Spaans Nationaal Centrum voor Vermissingszaken (CNDES), dat onder verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rapport werd afgelopen dinsdag gepresenteerd, op de nationale Dag van de vermiste personen zonder aanwijsbare oorzaak. 

Profiel 

In 2020 werden 16.528 vermissingen geregistreerd, daarvan werd 92 procent in hetzelfde jaar opgelost. 67 procent van de vermissingszaken werd binnen twee weken na de verdwijning opgelost. In het verslag wordt voor het eerst een profiel geschetst van de personen die als vermist worden opgegeven. In 63 procent van de gevallen gaat het om een Spaanse jongen van tussen de 13 en 17 jaar oud.  

Laagste aantal registraties in afgelopen tien jaar

In het rapport wordt een duidelijk verband geconstateerd tussen het relatief lage aantal vermissingen in de periode maart tot juni en de noodtoestand die in deze maanden van kracht was. Het gaat om het laagste aantal aangiftes dat in de afgelopen tien jaar geregistreerd werd in het Systeem voor Vermiste Personen en Menselijke Resten zonder Identificatie (PDyRH). In de maand april was het aantal registraties zelfs 80 procent lager dan in april 2019. 

Meeste verdwijningen zijn vrijwillig

Onder de vorig jaar als vermist opgegeven personen kwamen 107 verschillende nationaliteiten voor. 68 procent van de vermiste personen had de Spaanse nationaliteit. 89 procent van alle vermissingszaken betrof een vrijwillige verdwijning. 

Sinds de start van de registraties in het PDyRH in juni 2009, zijn er tot eind 2020 in totaal 219.425 vermissingen gemeld. Daarvan zijn 4.685 zaken onopgelost gebleven. Dat is 15 procent minder vergeleken met het jaar daarvoor. Toen waren er nog 5.529 onopgeloste vermissingszaken. Deskundigen van het DNDES gaan ervan uit dat het bij 76 procent van de huidige onopgeloste zaken om een vrijwillige verdwijning gaat. 

In het PDyRH zijn in totaal 664 gevallen geregistreerd van personen met de Spaanse nationaliteit die buiten Spanje verdwenen zijn. Daarvan zijn 106 zaken nog onopgelost. De meeste als vermist opgegeven Spanjaarden in het buitenland verdwenen in Frankrijk. 

Dit vind je misschien ook leuk