Spanje haalt risico-doelgroepen naar voren in vaccinatiecampagne

door admin
Spanje haalt risico-doelgroepen naar voren in vaccinatiecampagne

Eind februari maakte Spanje bekend de vaccinatiestrategie voor de vierde keer te wijzigen. Een extra toevoeging aan deze wijziging werd donderdag bekendgemaakt door minister Darias van Volksgezondheid. In dezelfde periode als waarin mensen tussen de 70 en 79 jaar worden ingeënt, worden nu enkele doelgroepen geplaatst met in veel gevallen ook een stuk jongere mensen.

Doelgroepen lopen hoger risico bij coronabesmetting

Dit heeft alles te maken met de aandoeningen die deze mensen hebben en waarmee ze in een hogere risicogroep vallen. Concreet betekent dit dat de volgende doelgroepen tegelijk met de 70 tot 79-jarigen zullen worden ingeënt:

  • Mensen die afhankelijk zijn van stamceltransplantatie (leukemie, lymfoom en multipel myeloom);
  • Mensen die een transplantatie van vaste organen (nieren, lever, hart, alvleesklier of longen) hebben ondergaan of hiervoor op de wachtlijst staan;
  • Patiënten die hemodialyse of peritoneale dialyse ondergaan;
  • Kankerpatiënten die momenteel chemotherapie of immunotherapie krijgen;
  • Mensen met het syndroom van Down die ouder zijn dan 40 jaar.

Het Ministerie van Volksgezondheid deed donderdag deze mededeling na goedkeuring van de Commissie Volksgezondheid. Deze mensen worden vanaf heden als risicogroep beschouwd en om hen te beschermen, moeten ze eerder worden gevaccineerd dan veel van hun leeftijdsgenoten.

Op dit moment zijn veel autonome regio’s in Spanje bezig met het vaccineren van de 80-plussers. De hiervoor genoemde risicogroepen plus de 70 tot 79-jarigen zullen de volgende zijn die een vaccin ontvangen.

‘Omstreden’ AstraZeneca-partij al toegediend in Spanje

Gisteren werd bekendgemaakt dat verschillende landen de vaccinatie met het middel AstraZeneca hebben stopgezet vanwege diverse gevallen van trombose in Europa die er mogelijk mee in verband kunnen worden gebracht. Ondanks het feit dat Spanje doorgaat, liet minister Darías van Volksgezondheid vrijdag weten dat de partij AstraZeneca-vaccins die de aanleiding heeft gevormd voor het stopzetten van de vaccinatiecampagne in verschillende Europese landen in Spanje reeds is toegediend aan mensen.

In een interview met de zender RNE roept Darias op tot kalmte aangezien het Europees geneesmiddelenbureau EMA nog geen causaal verband heeft ontdekt tussen deze partij van AstraZeneca en trombose.

Dit vind je misschien ook leuk