Spanje komt met eerste intranasale vaccin tegen Covid-19

door admin
Spanje komt met eerste intranasale vaccin tegen Covid-19

De Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek CSIC werkt momenteel aan drie vaccins tegen Covid-19. De ontwikkeling van het intranasale vaccin wordt geleid door viroloog Luis Enjuanes en betreft, net als andere vaccins, een dosis RNA. Het Spaanse prototype komt dan wellicht een stuk later op de markt, maar zal om verschillende redenen beter zijn dan de vaccins tegen Covid-19 die op dit moment over de hele wereld worden toegediend.

Beter  dan bestaande vaccins

De Spaanse nieuwssite El Economista interviewde Enjuanes en het CSIC over het vaccin. Om drie redenen zou dit vaccin beter zijn dan de huidige vaccins:

  • Het vaccin vermenigvuldigt zichzelf; de toegediende dosis RNA vermenigvuldigt zich tot 5.000 keer binnen het lichaam;
  • Mensen worden niet alleen tegen het virus beschermd door dit vaccin, maar kunnen het ook niet overdragen op anderen;
  • De toediening gebeurt via de neus. Dit biedt een betere bescherming van de luchtwegen. Hoewel instanties voor geneesmiddelenveiligheid de voorkeur geven aan een intramusculaire toediening (via inenting), laat de viroloog weten dat intranasale toediening de voorkeur geniet omdat de neus de plek is waar het virus het lichaam binnenkomt. “Als dat gebied als eerste wordt gedekt door het vaccin dan is er sprake van een betere bescherming,” aldus Enjuanes.

Het CSIC laat weten dat het vaccin momenteel op muizen en hamsters wordt getest en vervolgens op makaken. Als alle resultaten goed zijn dan volgen klinische tests op mensen. Wanneer er zich geen problemen voordoen, zal het vaccin begin 2022 op de markt komen.

Derde Covid-19-vaccin van Spaanse bodem

Dit is niet het eerste vaccin tegen Covid-19 van Spaanse bodem. Het Spaanse CSIC werkt met verschillende onderzoeksteams aan drie vaccins: dat van Mariano Esteban samen met de biofarmaceutische partner Zendal, het vaccin van Vicente Larraga van het bio-onderzoekscentrum Margarita Salas en het eerdergenoemde intranasale vaccin van Luis Enjuanes.

Dit vind je misschien ook leuk