Spaanse zeventigers als sandwich-generatie van de vaccinatiecampagne

door admin
Spaanse zeventigers als sandwich-generatie van de vaccinatiecampagne

Terwijl deze leeftijdscategorie een risicogroep is voor het krijgen van ernstige symptomen of zelfs overlijden, blijft de onzekerheid groot over het tijdstip waarop zij tegen dit risico beschermd woren. Spanje behoort tot de weinige Europese landen die het AstraZeneca-vaccin alleen toedienen bij mensen onder de 65 jaar. 

Tussen wal en schip

Zoals het er nu naar uitziet, zijn de 70-plussers op zijn vroegst vanaf medio april aan de beurt. Vanaf vorige week is Spanje gestart met de vaccinatie van de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Ook de campagne voor de 80-plussers met het Pfizer- en Moderna-vaccin is nog niet afgerond. In de regio Catalonië is zelfs nog geen 40 procent van de 80-plussers inmiddels gevaccineerd. 

6,5 miljoen mensen in risicogroep moeten wachten

In Spanje wonen 6,5 miljoen mensen in de leeftijdscategorie van 65 tot 79 jaar. Vanaf begin maart, toen de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin voor ouderen wetenschappelijk bevestigd werd, namen de meeste Europese landen ook de 65-plussers op in de vaccinatiecampagne met het vaccin van AstraZeneca. In het Verenigd Koninkrijk kregen de 65-plussers al vanaf de start van de campagne dit vaccin toegediend. Spanje besloot de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin alleen te verhogen van 55 naar 65 jaar. 

AstraZeneca voor mensen met essentiële beroepen

Minister Carolina Darias van Volksgezondheid liet in een interview met El País weten de leeftijdsgrens niet te verhogen omdat het vaccin alleen getest zou zijn op jongere mensen en het in Spanje daarom gebruikt wordt voor het inenten van de mensen met essentiële beroepen. 

Van alle mensen die vanaf juni vorig jaar aan covid-19 kwamen te overlijden, was 20 procent tussen de 70 en 79 jaar oud. Ruim 64 procent was ouder dan 80; 9,2 procent was tussen de 60 en 70 jaar; 3,5 procent was tussen de 50 en 59 jaar en maar 1,4 procent was jonger dan 50 jaar. Dit illustreert duidelijk dat de kans op overlijden na een besmetting met het coronavirus evenredig toeneemt met de leeftijd. 

Snelheid vaccinatiecampagne is regioafhankelijk

Als de Spaanse Commissie voor Volksgezondheid bij haar besluit blijft de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin niet omhoog te brengen, zullen de 6,5 miljoen mensen tussen 65 en 79 jaar oud moeten wachten tot de campagnes voor de 80-plussers en de mensen van 55 tot en met 64 jaar zijn afgerond. Hoe snel dit gaat, is regio-afhankelijk. In Andalusië, de regio waar de vaccinatiecampagne tot nu toe het voorspoedigst verloopt, zijn de 65-plussers vermoedelijk vanaf medio april aan de beurt. 65-plussers in Catalonië, de regio waar de campagne het moeizaamst verloopt, moeten zeker nog een maand langer wachten.  

Tempo vanaf april omhoog

Volgens de planning had eind maart 80 procent van alle 80-plussers in Spanje ingeënt moeten zijn. Volgens gegevens die El País van de regionale ministeries van Volksgezondheid heeft gekregen, is dat nu nog maar 60 procent. De verwachting is dat vanaf april het tempo omhoog zal gaan, omdat Spanje vanaf dan wekelijks 1,2 miljoen doses Pfizer-vaccins krijgt. Dat is genoeg om in een week tijd bijna de helft van alle thuiswonende 80-plussers in te enten. 

Het meest onfortuinlijk zijn de mensen in de leeftijdsgroep van 65 tot en met 69 jaar. Zij moeten eerst nog wachten tot de bijna drie miljoen 70-plussers in Spanje zijn ingeënt. Maar ook voor hen geldt dat het moment van vaccinatie regio-afhankelijk is. Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding is het ongelijke verloop van de regionale vaccinatiecampagnes Spanjes grootste struikelblok op weg naar groepsimmuniteit.

Lees ook: Spanje verwacht in tweede kwartaal flinke stap te zeten in vaccinatiecampagne

Dit vind je misschien ook leuk