Spanje zou tegen juni digitale vaccincertificaten klaar kunnen hebben

door admin
Spanje zou tegen juni digitale vaccincertificaten klaar kunnen hebben

“We zijn in Brussel met een voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement”, vertelde ze aan het Spaanse radiostation Onda Cero. Ze voegde eraan toe dat het parlement had ingestemd met het versneld invoeren van de certificaten om het reizen in Europa te vergemakkelijken.

Het certificaat, ook wel Digital Green Certificate genoemd, zou niet-gevaccineerde mensen niet verhinderen te reizen. Degenen die gevaccineerd zijn en het certificaat hebben, zouden echter wel sneller en eenvoudiger langs grenscontroles kunnen.

Wat zijn digitale vaccincertificaten?

Op 17 maart heeft de Europese Commissie het certificaat voorgesteld. Het bewijst dat een persoon is ingeënt tegen COVID-19, een negatief testresultaat heeft ontvangen of hersteld is van COVID-19. Het certificaat zal het vrije en veilig verkeer binnen de EU mogelijk maken. Het is gratis en bevat een QR-code om de veiligheid en authenticiteit te garanderen.

De Commissie zal een portal voor verificatie in de hele EU bouwen. Het zal de lidstaten ook ondersteunen bij de technische kant van de implementatie ervan.

Eurocommissaris voor Justitie, Didier Reynders, zei: “Met het digital green certificate volgen we een Europese aanpak om ervoor te zorgen dat EU-burgers en hun gezinsleden deze zomer veilig en met minimale beperkingen kunnen reizen. Het certificaat is geen voorwaarde voor vrij verkeer en discrimineert op geen enkele manier. Een gemeenschappelijke EU-aanpak zal ons niet alleen helpen om geleidelijk het vrije verkeer binnen de EU te herstellen en versnippering in beleid te voorkomen.”

Tijdelijke maatregel

De Commissie beschouwt het systeem van digitale groencertificaten als een tijdelijke maatregel. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het einde van de internationale gezondheidsnoodsituatie COVID-19 heeft afgekondigd, wordt het gebruik ervan opgeschort.

Dit vind je misschien ook leuk