Spaanse boeren niet blij met terugkeer Iberische wolf

door admin
Spaanse boeren niet blij met terugkeer Iberische wolf

De regio Castilla y León is de thuisbasis van de meeste Spaanse wolven. Uit cijfers van de lokale overheid blijkt dat wolven in 2019 hier 3.774 schapen, geiten en koeien hebben gedood.

De linkse coalitieregering van Spanje is van plan de Iberische wolf als bedreigd te bestempelen. Dit zou voorkomen dat er nergens meer op de wolf gejaagd kan worden. De wetshervorming is nog niet doorgevoerd dus is er nog tijd voor veranderingen.

De impact van een volledig jachtverbod zou een ongecontroleerde wolvenpopulatie opleveren. Dit kan verwoestende gevolgen krijgen voor de veehouders.

Natuurbeschermingsgroepen waren ondertussen erg ingenomen met het plan van de regering om de wolf te beschermen. De organisatie Ecologistas en Acción sprak zelfs van een ‘historische dag’.

Grootste aantal wolven in Europa

In het midden van de 20e eeuw was de Iberische wolf bijna uitgestorven. Met de ontvolking van plattelandsgebieden en nieuwe jachtvoorschriften kwam er echter een heropleving in de wolvenpopulatie.

De wolven verhuisden ook naar gebieden als het Guadarrama-gebergte ten noorden van Madrid en naar plekken dichtbij de stad Ávila, ten westen van de hoofdstad.

In totaal zijn er ongeveer 2.500 Iberische wolven, waarvan 2.000 in Spanje. De rest bevindt zich in Portugal.

Juan Carlos Blanco, een onafhankelijke bioloog en wolvenexpert, zei tegen de BBC: “De wolven zijn erg belangrijk vanuit ecologisch oogpunt.” Omdat de wolf bovenaan de voedselketen zit, houdt hij het aantal herten en wilde zwijnen onder controle. Deze dieren kunnen gewassen beschadigen, ziekten verspreiden en verkeersongevallen veroorzaken.

Onderhandeling met boeren vereist

Schapenboeren zijn niet blij met het voorgestelde verbod op de jacht op Iberische wolf. Boer Felipe Luis Codesal is niet zo enthousiast. Hij is lid  van de UPA-vereniging van kleine boeren en waarschuwt dat de wetshervorming veehouders zal ruïneren. Het opnemen van een subsidie ​​voor boeren waarmee ze hekken kunnen plaatsen en waakhonden inzetten, wordt niet enthousiast ontvangen.

De bezorgdheid van Codesal is begrijpelijk. Bijde BBC vertelde hij over de aanval op zijn schapen in november vorig jaar. Een roedel wolven drong door het hek en viel de schapen aan, waarvan er velen drachtig waren. Elf werden die nacht gedood, nog eens 36 stierven door verwondingen en miskramen als gevolg van de aanval.

Codesal verloor niet alleen zijn schapen, hij had ook geen recht op compensatie. Zijn financiële schade was tussen de 12 en 14.000 euro. “Het gaat niet eens om het geld”, zei hij tegen de BBC. “Het is emotioneel, omdat de dieren deel uitmaken van mijn familie.”

De overheid zal moeten onderhandelen met de boeren en proberen de verschillende standpunten in evenwicht te brengen: de meer romantische en positieve standpunten van stadsbewoners versus de negatieve realiteit van plattelandsgemeenschappen.

Dit vind je misschien ook leuk