Protest in Spanje tegen export van levende dieren

door admin
Protest in Spanje tegen export van levende dieren

Dat gebeurde in het bijzijn van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Geëist wordt dat de handel in en export van levende dieren buiten de EU wordt gestaakt. De dierenrechtenorganisatie hield een manifestatie voor het ministerie van Luis Planas in Madrid met het recente voorval van de twee schepen Karim Allah en Elbeik als aanleiding. 

Ruim 2500 koeien afgemaakt

Na drie maanden dobberen op zee moesten alle koeien aan boord van het schip de Elbeik – eenmaal weer terug in Spanje – worden afgemaakt. Daarmee kwam een einde aan het leed van de bijna 1800 dieren die er zo slecht aan toe waren dat dierenartsen geen andere oplossing meer konden bieden. Er zaten nog 1610 uitgehongerde koeien op het schip dat bestemming Turkije had. Bijna 180 runderen waren eerder doodgegaan en overboord gegooid.

In Turkije mochten de dieren vanwege een vermeend virus niet van boord. Volgende pogingen in Libië en Egypte om van de dieren af te komen mislukten, waarnaar het schip weer koers zette richting Spanje. Ook op de ‘Karim Allah’ staten honderden stieren die om dezelfde reden moesten worden geruimd.

1 miljoen dieren uit Spaanse havens vertrokken

Igualdad Animal wijst erop dat hoewel landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland of Duitsland dit soort reizen niet langer toestaan, de export van levende dieren vanuit Spanje naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft groeien; in 2019 vertrokken ongeveer een miljoen dieren uit Spaanse havens.

Spanje in commerciële niche gesprongen

Sinds Australië is gestopt met het exporteren van dieren naar Saoedi-Arabië, omdat het land weigerde het Australische dierenwelzijnsgarantiesysteem te accepteren, hebben Spanje en Roemenië, die minder streng zijn met de regels, deze commerciële niche ingevuld. Momenteel zoeken grote vrachtschepen, die tot 35.000 dieren kunnen vervoeren, vanuit Australië een vergunning om vanuit Spanje te mogen opereren.

Met betrekking tot de twee schepen was Spanje al enkele dagen voor hun aankomst in Turkije op de hoogte dat de dieren op de Karim Allah en Elbeik zouden worden afgewezen. Desondanks ondernamen de Spaanse autoriteiten geen actie en brachten zij de schepen ook niet op de hoogte. Evenmin informeerden ze de Europese Commissie. Het was Italië die dat op 18 februari deed, de schepen waren toen al twee maanden op drift in de Middellandse Zee.

De dierenrechtenorganisatie eist van het ministerie informatie over beide schepen. “Spanje heeft de verantwoordelijkheid om het welzijn van zijn dieren en de naleving van de Europese normen te garanderen. De regering moet ophouden medeplichtig te zijn aan het lijden van deze dieren. Het is niet acceptabel, noch duurzaam, en het maakt ons het afvoerputje van dierenmishandeling in Europa”, zei Silvia Barquero, directeur van de organisatie in Spanje.

Onderzoeken en rapporten van de Europese Commissie zelf bevestigen dat de toepassing van de Europese wetgeving inzake de bescherming van dieren tijdens transport volledig tekortschiet in Spanje. Iets waarvan de gebeurtenissen met de schepen Karim Allah en Elbeik het trieste bewijs vormen.

Dit vind je misschien ook leuk