Mensen omringd door vuur gered van kliffen van Maro

door admin
Mensen omringd door vuur gered van kliffen van Maro

De brand was begonnen op de kliffen van Maro bij Nerja in Andalusië. Rond 19 uur ontving de alarmcentrale 112 meer dan 60 oproepen van mensen die de brand wilden melden. De hele nacht waren 60 brandweerlieden in de weer om de brand te bestrijden. Een rookkolom was vanuit het centrum van Nerja goed te zien.

Naast reguliere brandweerlieden werden ook de bosbrandenbestreidingsdienst Infoca, de Guardia Civil en de lokale politie gemobiliseerd. Volgens de brandweer bleek de oorzaak van de brand een vrouw te zijn die wat tuinafval naast haar huis had willen verbranden.

Het vuur liep echter uit de hand en de vlammen verspreidden zich snel over de omgeving. De droogte van de laatste weken en een stevige harde wind leverden perfecte omstandigheden op voor een snelle verspreiding van het vuur. De vlammen schoten over het onderste deel van de kliffen naar de omgeving van de uitkijktoren. Er moest een blushelikopter aan te pas komen, terwijl brandweerlieden op de grond eveneens een poging deden de voortgang van het vuur te stoppen. Vijf omwonenden moesten worden geëvacueerd.

Vastzitende personen in inham

Onder de Maro-toren bleken vijf mensen en een hond vast te ziten in de Carrizal-baai. De brand verhinderde toegang te voet tot de gestrande mensen. Om hen te redden naderden de Guardia Civil patrouilleboot uit Motril en een jetski van de Nerja Civil Protection Service via de zee. Agenten konden de vijf personen inclusief een meisje van nog geen 12 jaar oud naar de haven Marina del Este brengen. Niemand raakte gewond.

Pas op met vuurtjes stoken

Een dag later meldde Infoca de brand onder controle te hebben. Details over de schade aan het natuurgebied zijn nog niet bekend gemaakt. De dienst wees erop dat ook al bevinden we ons niet in het bosbrandenseizoen, iedereen toch uiterst voorzichtig moet zijn met het aansteken van vuur om welke reden dan ook. Alle voorzorgsmaatregelen dienen er het hele jaar door bij in acht genomen te worden. Een klein vuurtje kan namelijk onder slechte omstandigheden in een ramp veranderen. 

Dit vind je misschien ook leuk