Werkloosheid Spanje voor het eerst in vijf maanden gedaald

door admin
Werkloosheid Spanje voor het eerst in vijf maanden gedaald

Een jaar na de start van de pandemie is de conclusie dat Spanje er 400.000 werklozen bij heeft gekregen. Ondanks dit enorme aantal is dit al een stuk optimistischer dan het dieptepunt van 900.000 nieuwe werklozen dat Spanje gedurende de coronapandemie heeft bereikt.

Vorige maand daalde de werkloosheid met 59.149 personen, wat neerkomt op een daling van 1,5 procent. Anderzijds kreeg de sociale zekerheid er in maart zo’n 70.790 premiebetalers bij, een stijging van 0,4 procent ten opzichte van februari. Hierdoor komt het totaal aantal werkenden in Spanje op 18,92 miljoen.

ERTE fundamenteel in Spanje

In maart 2020 telde Spanje net iets meer dan 3,5 miljoen werklozen en op dit moment zijn het er ruim 3,94 miljoen. De ERTE is hierin altijd nog een fundamenteel middel. In maart 2021 maakten 779.562 mensen gebruik van deze regeling. Vooralsnog worden deze mensen niet meegerekend in de werkloosheidscijfers omdat zij officieel gezien alleen tijdelijk niet aan het werk zijn.

Spanje sluit moeilijk kwartaal af

“Al met al sluit Spanje een zeer moeilijk kwartaal af.” Dit zijn de woorden van vicepremier Calviño van Economische zaken die maandag al meldde dat de cijfers niet positief zouden zijn. Volgens haar drukt het effect van Covid-19 zwaar op de Spaanse economie en daar komen ook de gevolgen van storm Filomena bij.

Werkloosheid Spanje weer onder grens van 4 miljoen

De maand maart maakt wel een einde aan vijf achtereenvolgende maanden van een stijgende werkloosheid in Spanje. Met een werkloosheid van ruim 3,94 miljoen Spanjaarden komt het vooralsnog niet boven de 4 miljoen uit; een grens die in februari wel werd overschreden.

Dit vind je misschien ook leuk