Covid bedreigt enkele van de oudste restaurants in Barcelona

door admin
Covid bedreigt enkele van de oudste restaurants in Barcelona

Beperkingen hier staan ​​in schril contrast met die van kracht zijn in Madrid. Ondertussen hebben opnieuw twee restaurants hun deuren in de Catalaanse hoofdstad definitief moeten sluiten. Agut en Can Soteras zijn twee van de oudste restaurants van Barcelona. Ze zagen zich genoodzaakt ermee op te houden nadat de hoop op meer omzet tijdens Semana Santa definitief de kop werd ingedrukt. De regionale overheid besloot namelijk de coronavirusbeperkingen te handhaven tijdens de vakantieperiode – doorgaans de start van het toeristische hoogseizoen.

Oude restaurants met traditionele gerechten

Agut serveert al 97 jaar traditionele gerechten in de gotische wijk, terwijl Can Soteras in de Passeig Sant Joan al 105 jaar bestaat. Agut is een van de meest karakteristieke restaurants in Barcelona. Opgericht in 1924, had het nog steeds een zekere bohemien sfeer. De schilderijen aan de muren waren kenmerkend voor het restaurant. En het menu bood seizoensgebonden traditionele Catalaanse gerechten van topkwaliteit.

Festa del Cargol

De traditionele Diagonal Can Soteras werd opgericht in 1917 en meer dan een eeuw later was het nog steeds een van de beste van de stad als het ging om de traditionele Catalaanse keuken. Een keer per jaar werd er de “Fiesta del Cargol” gehouden, een gastronomisch evenement gewijd aan slakken waar ook altijd de beroemdheden in de stad op afkwamen.

Het nieuws van de sluiting van beide restaurants komt amper een week na het nieuws dat twee andere historische etablissementen failliet waren gegaan. Senyor Parellada en het visrestaurant Cal Pinxo. Deze restaurants bedienden al respectievelijk 38 en 60 jaar de inwoners van Barcelona.

Nog een ander recent slachtoffer is Café Schilling, waar een eeuw lang koffie werd geserveerd. Zaken die nog niet gesloten zijn, hebben moeite overeind te blijven. Sommige houden nog net het hoofd boven water met afhaalmaaltijden. 

Het legendarische Can Culleretes, tevens oudste restaurant van de stad want sinds de oprichting in 1786 nooit meer gesloten geweest, en de vis- en paella-specialist 7 Portes die in 1836 werd geopend, blijven onder de moeilijkste omstandigheden toch handel drijven.

Strikte beperkingen

De Catalaanse horeca heeft te maken gehad met strikte beperkingen op de openingstijden. Ook is het aantal toegestane klanten sinds december beperkt. In maart werden de regels versoepeld, maar bars en restaurants moeten nog steeds om 17.00 uur sluiten. Daarom is het niet verwonderlijk dat Catalaanse horecaondernemers boos zijn over de wel heel andere maatregelen waar hun collega’s in Madrid mee te maken hebben. Bovendien mogen bars en restaurants in Madrid de hele dag open blijven tot 23.00 uur.

The Guardian schreef dat de restauranthouders van Barcelona voortdurend de redenering achter de beperkingen die aan hun branche zijn opgelegd betwisten en staan ​​erop dat bars en restaurants, vooral die met buitenterrassen, geen belangrijke transmissiegebieden zijn. Dinsdag bleek uit een onderzoek in Ierland dat slechts een op duizend besmettingen in Ierland buitenshuis hebben plaatsgevonden.

De restauranthouders wijzen op een algemeen sterftecijfer voor de twee regio’s dat opmerkelijk vergelijkbaar is – 14.579 in Madrid vergeleken met 13.484 in Catalonië. Volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid van 3 april was de IC-bezetting in de regio Madrid 35% en in Catalonië 34%.

De restaurantvereniging van Barcelona vindt dat de branche een oneerlijk doelwit is geweest en zegt dat 30% van haar leden failliet is gegaan sinds het begin van de pandemie, terwijl andere nu gesloten etablissementen misschien nooit meer heropenen. “In het begin sloten bedrijven vanwege de pandemie en de lockdown”, zei Roger Pallarols, de directeur van de vereniging. “Maar de afgelopen maanden zijn de sluitingen het resultaat geweest van de beperkingen en het rampzalige beheer van de crisis.”

Dit vind je misschien ook leuk