Doorbraak na onderzoek: Gier in Spanje dood door diclofenacvergiftiging

door admin
Doorbraak na onderzoek: Gier in Spanje dood door diclofenacvergiftiging

Een monniksgier is het eerste geregistreerde slachtoffer in Europa van een diclofenacvergiftiging. Deze monniksgier werd in 2020 geboren in het nationaal jachtreservaat van Boumort (Pyreneeën bij Lleida). De vergiftiging vond plaats doordat de monniksgier had gegeten van een kadaver dat eerder met diclofenac is behandeld.

Diclofenac oorzaak van dood monniksgier

Dit geneesmiddel, dat wordt gebruikt binnen de diergeneeskunde, is uiteindelijk de doodsoorzaak geweest voor de monniksgier, zo blijkt uit een studie waarvan de resultaten op 5 april werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdsschrift Science of the Total Environment.

Het onderzoek ging van start op 24 september 2020, de sterfdag van de monniksgier. Het dier werd eerder dat jaar geboren in het jachtreservaat van Boumort en werd middels een GPS-tracker in de gaten gehouden door het team van Grefa, de Spaanse organisatie voor de rehabilitatie van inheemse fauna en hun habitat. Dankzij het GPS-signaal konden onderzoekers herleiden van welk kadaver de gier had gegeten. Na het overlijden van het dier werd het betreffende kadaver opgespoord en onderzocht, waarna diclofenac werd vastgesteld.

Terechte waarschuwing voor achteruitgang gierenpopulatie

Spaanse en Europese natuurbeschermingsorganisaties waarschuwen al jaren voor het risico van het gebruik van diclofenac voor aaseters. Toch bevestigt het onderzoek naar de dood van deze monniksgier voor het eerst het daadwerkelijke gevaar van het gebruik van het middel bij veedieren. De waarschuwingen van deze organisaties zijn volgens Grefa zeer terecht. Het gebruik van dit middel zorgt namelijk al sinds het begin van de 21e eeuw voor een achteruitgang van Aziatische populaties van verschillende giersoorten.

Bescherm de gier in Spanje

Voorzitter Álvarez van Grefa betreurt de dood van het dier, maar is opgelucht dat ze nu kunnen aantonen dat het gebruik van diclofenac bij veedieren leidt tot sterfgevallen onder aasgieren. Zeer waarschijnlijk is dit incident niet het eerste geweest dat heeft geleid tot de dood van een giersoort. Met deze wetenschap hebben de Spaanse overheid en natuurbeschermingsorganisaties nu een extra verantwoordelijkheid om deze diersoort in bescherming te nemen voor het behoud van gieren in Spanje en in andere delen van Europa.

Dit vind je misschien ook leuk