Vulkanische pluim bereikt Canarische Eilanden vanaf Cariben

door admin
Vulkanische pluim bereikt Canarische Eilanden vanaf Cariben

Na de uitbarsting was St. Vincent bedekt met een deken van witte as. Ook een wolk zwaveldioxide (SO2) was het gevolg. Die wolk bewoog zich in oostelijke richting over de Atlantische Oceaan. Volgens deskundigen is er niets aan de hand, aangezien SO2 zich op grote hoogte (ongeveer 3.000-5.000 meter boven zeeniveau) verplaatst. Daarom zal het geen invloed hebben op dieren in het wild of mensen.

Duizenden kilometers 

De vulkanische wolk kan vele duizenden kilometers afleggen. De tong bereikte afgelopen nacht de Canarische Eilanden. Er is echter geen enkele reden voor zorgen over enig risico voor mensen die in de archipel wonen.

Wat is zwaveldioxide?

Zwaveldioxide is een onzichtbaar gas dat bestaat uit één deel zwavel en twee delen zuurstof. Het gas bereikt zelden het aardoppervlak en reist op grotere hoogten. Het grootste deel van SO2 is het gevolg van menselijke activiteit. Zwaveldioxide is ook verantwoordelijk voor zure regen. Meteorologen houden de situatie toch nauwlettend in de gaten tot het risico geweken is.

Canarische Eilanden zijn vulkanisch

De Canarische Eilanden worden zelf gevormd door een keten van vulkanische oceaaneilanden. De berg Teide op Tenerife is de beroemdste vulkaan van de archipel en is tevens met 3.715 meter de hoogste berg van Spanje. De Teide barstte voor het laatst uit in 1909. Het eiland La Gomera heeft al 3 miljoen jaar geen uitbarsting gezien.

In 2018 creëerden de Britse tabloidmedia ten onrechte een sensatie door te beweren dat nieuwe uitbarstingen zeer waarschijnlijk waren. Dit werd meteen ontkracht door de Canarische Eilanden. Voor de Teide is in elk geval een high-tech monitoringsysteem geïnstalleerd zoals ook op Hawaï of voor de Etna op Sicilië te vinden is. Het huidige waarschuwingsniveau is groen – geen bedreiging. 

Dit vind je misschien ook leuk