Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

door admin
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

Uit 25.00 aanmeldingen werden de 189 mensen geselecteerd die nu op Rhodos verblijven in eenzelfde testreis. Zij verblijven de gehele vakantie in een resort. Mensen die worden geselecteerd voor de reis naar Gran Canaria verblijven ook op een resort, maar mogen dat wel gecontroleerd verlaten en krijgen dus meer vrijheden. 

De reizigers houden zich tijdens de reis en het verblijf aan alle bestaande cooronaregels en -protocollen. Ze moeten voor vertrek een negatieve NAAT (PCR)-test laten zien en voor terugkeer een negatieve NAAT (PCR)-test en een sneltest. Na thuiskomst gaan de reizigers in thuisquarantaine. 

Voor Nederlanders is het reisadvies tot en met 15 mei negatief. Mensen wordt afgeraden naar het buitenland te reizen. Dat betekent dat ook in de meivakantie mensen er nog niet op uit kunnen. Internationale reizen blijven een te groot risico voor verspreiding van het coronavirus. Voor de periode erna komen er specifieke reisadviezen per land. Dan zullen versoepelingen mogelijk zijn voor landen met een laag besmettingsrisico. 

De gelukkigen die binnenkort dus naar het Spaanse eiland mogen, moeten hun reis wel zelf betalen. De reisorganisaties dragen de kosten voor de benodigde NAAT(PCR)- en sneltesten. Het Rijk betaalt de onderzoekskosten. Die bedragen voor zowel de proefreis naar Rhodos en de Gran Canaria 46.000 euro. 

Onderzoekers kijken tijdens de reis vooral naar hoe de Nederlandse vakantiegangers zich tijdens de reis gedragen. Of ze zich aan de geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen. Ook worden bevindingen van Rhodos meegenomen tijdens de proefvakantie op Gran Canaria. 

Gedragsonderzoekers zullen de eerste onderzoeksresultaten van de proefreis naar Rhodos volgende week al opleveren. Deze kunnen dan worden meegenomen in het onderzoek op Gran Canaria. Medio mei zijn dan alle onderzoeksresultaten bekend. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke ‘pilotreizen’ ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus. 

Dit vind je misschien ook leuk