België schrapt reisverbod vanaf maandag

door admin
België schrapt reisverbod vanaf maandag

Op de eerste en zevende dag van die quarantaine dienenzij een coronatest  af te nemen. Dit geldt vooralsnog voor Nederlanders omdat Nederland bijna geheel donkerrood kleurt op de ‘coronakaart’ van het Europees Centrum vooro ziektepreventie en -bestrijding. 

Desalniettemin raadt premier Aleksander De Croo nog steeds af om te reizen voor het plezier. Hij zei tijdens de persconferentie na afloop van het overleg van de zes regeringen in het land over de versoepeling van de coronamaatregelen dat de quarantaine-eis nog blijft tot het Europese ‘coronacertificaat’ in gebruik is genomen. Met dit certificaat kan de reiziger in de toekomst bewijzen dat hij is gevaccineerd, recent negatief is getest of voldoende antilichamen tegen het virus heeft. De bedoeling van de Europese Commissie is dat het certificaat in juni in gebruik wordt genomen. 

Een andere versoepeling in België is dat de scholen vanaf maandag open gaan. Alleen de hoogste klassen krijgen gedeeltelijk les op afstand. Een week later vanaf 26 april kunnen winkels en contactberoepen zoals kappers hun activiteiten weer oppakken. In de buitenlucht mogen Belgen dan met tien in plaats van vier mensen van buiten hun gezin afspreken. 

De avondklok in België tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends komt op zaterdag 8 mei te vervallen. Deze was een half jaar van kracht. Hiervoor in de plaats wordt er nu in dat tijdslot een samenscholingsverbod ingesteld. Op dezelfde dag mogen terrassen weer open in het land. Die datum is gebaseerd op de berekening van deskundigen dat dan 70 procent van de 65-plussers is ingeënt en beschermd tegen het virus. Vanaf dat moment kunnen ook buitenevenementen weer plaatsvinden. Het maximaal aantal bezoekers is gesteld op 50. Ook gaan op die dag pretparken weer open. 

Nederlanders moeten nog even wachten. De regering heeft dinsdag duidelijk maken dat er vooralsnog geen grote versoepelingen komen. De gemiddelde virusincidentie in Nederland is 586, die in België ligt met 477 iets lager.

Dit vind je misschien ook leuk