Spanje besteedt EU-noodfonds zes strategieën voor ambitieuze toekomst

door admin
Spanje besteedt EU-noodfonds zes strategieën voor ambitieuze toekomst

Deze zes strategieën zijn: een stimulatieplan voor elektrische auto’s, de verdere ontwikkeling van groene waterstofenergie, investeringen in de lucht- en ruimtevaart, de ontwikkeling van duurzamere en efficiëntere landbouw, investering in kunstmatige intelligentie en een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg. Naast het investeren van het geld uit het Europese noodfonds, wil Spanje samenwerken met particuliere partijen om met ambitieuze projecten op genoemde gebieden een internationale voorbeeld- en leidersrol te vervullen. 

Samenwerking met bedrijfsleven

Voor de uitvoering van de uitgestippelde route rekent de Spaanse overheid op een particuliere investering die nog vier keer zo groot moet zijn als de publieke investering. Zo gaan bijvoorbeeld Seat, Volkswagen en Iberdrola samen de batterijen voor elektrische auto’s leveren en heeft Volkswagen laten weten bereid te zijn om samen met de Spaanse overheid 5 miljard euro te investeren in de productie van elektrische auto’s. Op haar beurt investeert de overheid in subsidies (tot 7 duizend euro) voor particulieren bij de aanschaf van een elektrische auto, het zogeheten plan Moves.  

Duurzame en transparante landbouw

Veel gedetailleerde informatie over de toekomstige modernisering van de Spaanse economie is er nog niet, wel is bekend dat de nu zes uitgerolde lijnen kunnen worden uitgebreid tot maximaal tien strategische lijnen. De modernisering van de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie is in elk geval gericht op het stimuleren van duurzaamheid, competitiviteit, procesdigitalisering, transparantie en voedselveiligheid. 

Het staatssecretariaat van Digitalisatie en Kunstmatige Intelligentie laat weten dat de details voor het toekomstplan nog worden gepubliceerd, maar dat de focus zal liggen op innovatie, technologische talentontwikkeling en de integratie van de innovatieve technologie in de productieprocessen van bedrijven. 

Emissiearme luchtvaart

Wat betreft de lucht- en ruimtevaartplannen moet gedacht worden aan de ontwikkeling van de drone-industrie, waarvoor de Spaanse overheid contact heeft met bedrijven als Airbus en Indra. Ook ligt de focus op onderzoek en ontwikkeling ten behoeve van emissiearme en zelfs emissievrije luchtvaart. 

Opslag duurzame energie

Het ministerie van Ecologische Transitie laat weten aan een strategie te werken voor innovatieve energiebronnen zoals waterstofenergie en opslagmogelijkheden voor duurzaam opgewekte energie, waarvoor megabatterijen ontwikkeld moeten worden. De mogelijkheid wordt onderzocht om met pompsystemen stuwmeren tot opslagplaats voor energie te transformeren. Op momenten van energieoverschot wordt water naar hoger gelegen gebied gepompt, waarna het bij energietekort weer terugstroomt en generatoren aandrijft die duurzame energie leveren. 

Dit vind je misschien ook leuk