Chaos in Spanje over duizenden boetes tijdens staat van alarm

door admin
Chaos in Spanje over duizenden boetes tijdens staat van alarm

De krant El Confidencial schrijft dat in sommige steden en provincies de rechtbanken de opgelegde boetes massaal kwijtschelden, terwijl in andere regio’s mensen alsnog geconfronteerd worden met gerechtelijke vervolging om de boete te betalen. Zowel regionale overheden als rechtbanken lijken niet dezelfde criteria te hanteren. Chaos alom in Spanje, aldus El Confidencial.

Politie Spanje schreef meer dan 1 miljoen boetes uit

Deze onzekerheid treft niet slechts tientallen Spanjaarden: Uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse zaken blijkt dat er in heel Spanje 1.142.127 boetes zijn uitgeschreven tijdens de eerste Staat van Alarm van 14 maart tot 21 juni 2020. Tot op heden is meer dan de helft van deze boetes kwijtgescholden. Waar dat niet het geval is, krijgen betrokkenen te maken met betalingsherinneringen en zelfs gerechtelijke opvolgingen wanneer boetes niet tijdig zijn betaald. 

Hoe ontstond deze chaos?

Een deel van de chaos is te wijten aan het grote aantal boetes en aan het feit dat regionale administraties deze niet correct en tijdig heeft kunnen verwerken. De Spaanse overheid kampt al tijden met een personeelstekort op dit soort functies en aangezien de boetes binnen een vastgestelde periode moeten worden verwerkt, en deze deadline niet altijd gehaald kan worden, vervalt een groot deel ervan.

Daarnaast was er volgens advocatenkantoren ook sprake van gebrekkige – of niet bestaande – juridische fundamenten van de overtredingen tijdens de staat van alarm. Door een incorrecte formulering van de overtreding kon namelijk een deel van de boetes kwijtgescholden worden. Het aanvechten van deze boetes vanwege de formulering is echter niet in alle regio’s van Spanje succesvol gebleken.

Succesformule om aan betalen boete te ontkomen?

Tot op heden zijn er meerdere mensen naar de rechter gestapt omdat zij het niet eens waren met de boete. Rechtbanken lopen tegen dezelfde juridische chaos en onduidelijkheid aan als het gaat om de regelgeving tijdens de staat van alarm. Hoewel er nog geen unanieme succesformule lijkt te zijn om aan het betalen van de boete te ontkomen, lijken inwoners van bepaalde provincies in Spanje meer geluk te hebben dan andere.

Zo gaven rechtbanken in Pontevedra, Córdoba, Oviedo, Vigo, Segovia, Logroño, Valladolid en León de aanklagers gelijk en verklaarden de boetes die waren opgelegd nietig. In andere steden, zoals in Cáceres en Pamplona, bleven de boetes na behandeling door de rechtbanken van kracht en moesten ze alsnog worden betaald.

Dit vind je misschien ook leuk