Covid-19-controles zorgen voor chaos op luchthaven Palma de Mallorca

door admin
Covid-19-controles zorgen voor chaos op luchthaven Palma de Mallorca

Zondagavond was de chaos compleet toen tussen 19.30 en 20.30 uur zes vluchten aankwamen (twee uit Barcelona, een uit Valencia, Menorca, Madrid en Praag). Het gebrek aan coördinatie en personeel bij de gezondheidscontroles had tot gevolg dat enkele honderden wachtenden na aankomst geen kant op konden.

Spanning en verontwaardiging 

Door ruimtegebrek was het voor de passagiers niet mogelijk om voldoende afstand te houden, wat tot spanning en grote verontwaardiging leidde bij de passagiers. Het wachten tussen muren, nog voor de bagagebanden die logischerwijze stilstonden, wekte een gevoel van beklemming op. 

Aan het eind van de gang waren er slechts vier medewerkers die de passagiers met QR-code hielpen. Deze konden passeren omdat zij aankwamen met PCR of negatieve coronatest, of omdat zij die niet nodig hadden omdat zij minder dan 72 uur buiten het eiland verbleven.

Beschamend

Het tekort aan controleurs leidde tot oponthoud van 30 tot 40 minuten, omdat het veel tijd kostte om iedere passagier afzonderlijk te controleren. ‘Het is ronduit beschamend, juist bij een gezondheidscontrole’, ‘hoe is het mogelijk dat ze niet voorzien dat er verschillende vluchten tegelijk aankomen en dat er zo weinig personeel is’, ‘komt er dan niemand om iets te doen?’ waren veel gehoorde klachten.

Tekort aan personeel

Voor de inwoners die op de luchthaven zelf een PCR- of antigeentest moesten ondergaan, was de wachttijd zondagavond nog veel langer. De passagiers betreurden dat er geen coördinator of verantwoordelijke was om meer medewerkers op te roepen dan er in de terminal aanwezig waren. ‘Er zijn meer personeelsleden vóór de controle, dan in de controlepost, protesteerde een inwoner die naar Palma terugkeerde.

Ook maandagochtend hebben passagiers die terugkeerden uit Barcelona bij aankomst in Palma ook te kampen gehad met wachtrijen, hoewel ze minder lang waren dan zondag.

Dit vind je misschien ook leuk