Spanje pakt verdeling Janssen-vaccins weer op

door admin
Spanje pakt verdeling Janssen-vaccins weer op

Een dag eerder erkende het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) dat trombose en een tekort aan bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking is van het Janssen-vaccin. Deze bijwerking wordt dan ook als waarschuwing opgenomen in de bijsluiter en vervolgens kan elk land ervoor kiezen om dit vaccin al dan niet in te zetten.

Janssen-vaccin betekent spurt voor vaccinatiesnelheid Spanje

Spanje besloot een paar uur na het oordeel van EMA het Janssen-vaccin wel in te zetten. De eerste levering bevat 146.000 doses. Dat dit vaccin gebruikt kan worden betekent een behoorlijke vooruitgang in de vaccinatiecampagne aangezien één dosis voldoende is voor een redelijke bescherming tegen Covid-19. Het ministerie van Volksgezondheid in Spanje liet eerder al weten het Janssen-vaccin vooralsnog in te zetten voor de mensen tussen de 70 en 79 jaar.

Stelt Spanje tweede injectie uit?

Eerder deze week deelde Volksgezondheid ook een nieuwe visie op de vaccinatiestrategie met de vaccins van Pfizer en Moderna. Het idee was om de tweede injectie uit te stellen om meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Deze strategie wordt al toegepast in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Finland, Duitsland en Denemarken.

Dinsdagavond maakte minister Darias van Volksgezondheid bekend het toedienen van de tweede dosis niet uit te stellen. Hiermee volgt Spanje de richtlijnen op die zijn vastgesteld door de fabrikanten. EMA benadrukte eerder dat zij alleen onderzoek naar de vaccins hebben gedaan met de door de producenten ervan vastgestelde tussenpozen. Dat betekent dat zij niet dezelfde beschermingsgraad kunnen garanderen wanneer landen een tweede injectie uitstellen. Voor Pfizer geldt dat er gemiddeld 21 dagen tussen de eerste en de tweede injectie zou moeten zitten en voor Moderna bedraagt de tussenpoze 28 dagen.

Belangrijk keerpunt in Spanje

Op het moment van schrijven is 20,2 procent van de Spaanse bevolking minstens één keer gevaccineerd en 7,3 procent heeft beide prikken al gehad. Dinsdag was dan ook het moment dat het aantal volledig gevaccineerde mensen in Spanje (3.452.119) het aantal positief geteste mensen in Spanje sinds het begin van de pandemie (3.435.840 volgens officiële cijfers van het ministerie van Volksgezondheid) overschreed.

Dit vind je misschien ook leuk