Spanje steeds belangrijker in markt onderzeese internetkabels

door admin
Spanje steeds belangrijker in markt onderzeese internetkabels

Volgens Google verloopt 98% van al het internationale internetverkeer momenteel via onderzeese kabels. Een immens wereldwijd netwerk op de bodem van zeeën en oceanen stelt ons in staat te telewerken, de nieuwste films te bekijken op platforms als Netflix of om videospelletjes te spelen met mensen aan de andere kant van de wereld.

Logische stappen

Tot voor kort werd Spanje bij de meeste onderzeese kabelprojecten nog overgeslagen en werd ervoor gekozen de kust van New Jersey, waar veel technologiebedrijven hun datacentra hebben, met Ierland te verbinden. ‘De logische volgende stap was om Ierland over te slaan en een directe verbinding met Engeland te realiseren, want steeds wanneer de onderzeese kabel land raakt, neemt de vertraging toe’, verklaarde Juan Vaamonde, landenmanager van Data4. Na het Verenigd Koninkrijk was de volgende halte Amsterdam, ‘maar deze lijnen raken steeds meer overbelast’.

Het belang van Spanje

Dezelfde geografische ligging die eeuwen geleden zo gunstig was voor de handel met Zuid-Amerika, maakt dat Spanje nu aantrekkelijk is voor technologiebedrijven. Deze veilige ‘informatiesnelwegen’ via onderzeese kabels sluiten aan bij de groeiende datacenterinfrastructuur in Spanje. 

‘De geografische positie van Spanje is bevoorrecht. In het noorden ligt Engeland, in het zuidwesten hebben we ingang naar Zuid-Amerika en in het zuiden kunnen we ook verbinding maken met Afrika’, vervolgt Vaamonde. Binnen een maand zal naar verwachting ook de verbinding met Brazilië, die via de Canarische Eilanden loopt, operationeel zijn, waardoor de vertraging in de verbinding met Zuid-Amerika met ongeveer 50% afneemt, met een latentie -de responstijd van de server- van minder dan 60 milliseconden.

Kruispunt

Het Iberisch schiereiland is ook van cruciaal belang voor de verbinding tussen Europa en Noord-Afrika, vooral voor de verbinding met de westkust van het continent. Ook lopen er kabels via Valencia naar Palermo, dat vervolgens weer via het Suezkanaal ontsluiting met Azië mogelijk maakt: den belangrijk kruispunt voor dit soort kabels. Ook Facebook werkte mee aan het 2Africa; een internationale onderzeese telecommunicatiekabel die bedoeld is om de kustlijn van het Afrikaanse continent te omzeilen om Europa en landen in Afrika en het Midden-Oosten met elkaar te verbinden. De architectuur is vrij complex en omvat de plaatsing van een 37.000 kilometer lange kabel vanuit het Verenigd Koninkrijk, die naar het hele Afrikaanse continent gaat, met aftakkingen naar enkele landen, en terugkeert naar Europa via een aanlegplaats in Barcelona.

Binnen Spanje speelt Bilbao, met een aanlegpunt voor twee van de belangrijke onderzeese kabels die Biskaje met de Verenigde Staten verbinden, een toonaangevende rol.

Dit vind je misschien ook leuk