Wat is profiel van coronapatiënten die vaakst op IC in Spanje belanden

door admin
Wat is profiel van coronapatiënten die vaakst op IC in Spanje belanden

In Spanje hebben 96 intensive care-afdelingen – het land telt er in totaal 250 – hun data gedeeld over het profiel van de gemiddelde IC-patiënt in Spanje tijdens de eerste drie coronagolven. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van die patiënten iets gedaald. Voor juli 2020 was de gemiddelde leeftijd van patiënten op de IC 64 jaar. Tussen juli 2020 en februari 2021 was de gemiddelde leeftijd 62 jaar.

Tijdens de tweede en derde coronagolf valt op dat er meer mensen van onder de 50 jaar op de IC zijn beland ten opzichte van de eerste piek. Van mensen tussen de 40 en 50 was deze toename het grootst.

Sterftepercentage nog altijd zorgelijk in Spanje

Ondanks deze verschillen zijn er ook dingen die niet veranderd zijn en waarvan de statistieken nog altijd zorgelijk te noemen zijn. Zo is het sterftepercentage gelijk gebleven ondanks het feit dat er steeds jongere mensen op de IC belanden. 30 procent van de IC-patiënten in Spanje sterft aan Covid-19. Volgens een van de hoofdonderzoekers is dit percentage zo hoog omdat er nog altijd geen geneesmiddel tegen Covid-19 is.

Meer mannen op IC

Een aspect dat ook hetzelfde is gebleven is dat er nog altijd meer mannen op de IC belanden dan vrouwen. 70 procent van de IC-patiënten is van het mannelijke geslacht. Tijdens de eerste golf zaten er gemiddeld 7 dagen tussen de eerste symptomen en de ziekenhuisopname, tijdens de tweede en derde golf was dat gemiddeld 8 dagen. De gemiddelde opnameduur van IC-patiënten is wel afgenomen van 15 dagen voor juli 2020 naar 13 dagen tussen juli 2020 en februari 2021.

Zelfde onderliggende aandoeningen

De onderliggende aandoeningen van IC-patiënten zijn nauwelijks veranderd. Nog altijd zijn een hoge bloeddruk, obesitas en diabetes de meest voorkomende aandoeningen waarvan IC-patiënten last hadden voordat ze besmet raakten met Covid-19. Opmerkelijk is wel dat steeds meer IC-patiënten deze aandoeningen blijken te hebben wanneer ze besmet met Covid-19 worden opgenomen.

Wat weten we van de vierde coronagolf in Spanje?

Op basis van de cijfers van de vierde coronagolf zijn nog geen conclusies te verbinden. Fernando Simón, directeur van het coronacrisiscentrum, benoemde wel dat het opvallend is dat er in de tweede helft van april nóg jongere mensen op de IC zijn beland. Een van de redenen dat de gemiddelde leeftijd van IC-patiënten steeds jonger wordt, is dat Spanje is gestart met het vaccineren van de ouderen en deze doelgroep dus steeds minder vaak op de IC belandt.

Dit vind je misschien ook leuk