Torrevieja krijgt nieuwe skyline met achttien wolkenkrabbers

door admin
Torrevieja krijgt nieuwe skyline met achttien wolkenkrabbers

Daarmee gaat de skyline van Torrevieja voorgoed veranderen, want nu telt de gemeente niet meer dan zes flats die hoger zijn dan zes verdiepingen. Aan de bouw van de nieuwe wolkenkrabbers zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mogen de torens niet voor schaduw op het voorgelegen strand zorgen. Het bouwproject moet nu nog goedgekeurd worden door het regiobestuur. 

Weerstand onder lokale bevolking

Twee van de achttien torens tellen 26 verdiepingen en zijn 82 meter hoog. Deze reuzen komen in het centrum van de stad, naast het park Doña Sinforosa te staan. Dit heeft voor veel weerstand gezorgd bij zowel de inwoners van Torrevieja als de oppositie in het gemeentebestuur. In deze torens worden 130 woningen en nog eens 250 toeristische appartementen gerealiseerd, die allemaal op zee uitkijken. 

Volgens het plan komen bij het strand van Acequión de drie hoogste wolkenkrabbers (29 verdiepingen), twee daarvan zijn bestemd voor bewoning en een toren wordt een hotel. Iets noordelijker, bij de inham van Palangre, worden vier wolkenkrabbers gerealiseerd die ook maximaal 29 verdiepingen hoog worden en ook deels bestemd zijn voor het toerisme. 

Wijziging in stadsplan maakt wolkenkrabbers mogelijk

De bouw van de wolkenkrabbers is mogelijk omdat het plan voor stedelijke ordening uit 1987 met goedkeuring van het regiobestuur op een aantal punten gewijzigd is. In het oorspronkelijke plan was opgenomen dat nieuwe gebouwen maximaal zes verdiepingen hoog mogen zijn. Nu is deze restrictie komen te vervallen en is de weg vrijgemaakt voor hoogbouw in de gemeente Torrevieja. 

De burgemeester van Torrevieja verzekert tegenstanders van de nieuwe wolkenkrabbers ervan dat de torens geen radicale koerswijziging voor de stad zullen betekenen. 40 procent van de nieuw te realiseren ruimten zijn volgens de burgemeester bestemd voor het toerisme in het hogere segment. Nu telt de gemeente nog maar 13 hotels en met de bouw van de wolkenkrabbers moet het toerisme van de stad worden gestimuleerd. 

Geen verdere uitbreiding van hoogbouw

Verder heeft de burgermeester laten weten dat er in de toekomst verder gebouwd wordt aan urbanisaties met woningen van maximaal twee verdiepingen. “Het wolkenkrabbersproject zal geen vervolg hebben”, verzekerde hij. Zo moet Torreviejas geen evenbeeld worden van Benidorm, maar moeten de twee steden elkaar juist aanvullen en samen het toeristische hart van de Costa Blanca worden. 

Dit vind je misschien ook leuk