Grote meerderheid PP-stemmers in Madrid staat achter coalitie met Vox

door admin
Grote meerderheid PP-stemmers in Madrid staat achter coalitie met Vox

Dat blijkt uit een enquête die tussen 20 en 26 april onder 3000 inwoners is gehouden door onderzoeksbureau Metroscopia in opdracht van de krant El País. Een royale meerderheid ziet presidentskandidaat Isabel Ayuso liever een coalitie vormen met Vox dan met de centrumrechtse partij Ciudadanos, waarmee de partij in de afgelopen jaren heeft geregeerd. Toch zou 60 procent van de PP-stemmers ook achter een coalitie met Ciudadanos staan. Linkse stemmers zien volgens het onderzoek het liefst een drie-partijencoalitie van de PSOE, Unidas Podemos en Más Madrid. 

Meeste partijen ondersteunen regering met alleen Partido Popular

Het allerliefst zien Ayuso en ook haar achterban (91 procent) de partij zonder coalitiepartner verder regeren. Een grote meerderheid (76 procent) van de Vox-stemmers zou hier eveneens achter staan, maar vrijwel alle kiezers van deze partij (96 procent) zien liever deelname aan een coalitie met de PP. 

75 procent van de achterban van Ciudadanos wil het liefst dat de partij net als in de afgelopen regeerperiode samen met de PP de regio gaat leiden. Vicepresident Ignacio Aguado zou daarbij vervangen moeten worden door Edmundo Bal. Ook onder de Ciudadanos-stemmers vindt een meerderheid (66 procent) het geen probleem als de PP alleen aan de macht komt. 

Linkse kiezers willen driepartijencoalitie

Nadat de presidentskandidaat Ángel Gabilondo voor de PSOE bij aanvang van de verkiezingscampagne een coalitie met Unidas Podemos-leider Iglesias resoluut van de hand wees, kwam hij daar later op terug. Een grote meerderheid van de linkse kiezers ondersteunt een driepartijencoalitie: dat doen 95 procent van de Podemos-stemmers, 89 procent van de Más Madrid-stemmers en 84 procent van de PSOE-achterban. 

‘Gran coalición’ krijgt niet de voorkeur

Opmerkelijk genoeg wordt een coalitie bestaande uit de PP en de PSOE, een zogeten ‘gran coalición, alleen ondersteund door de achterban van Ciudadanos. 56 procent ziet deze coalitie zitten, versus niet meer dan 30 procent van de PP en eveneens 30 procent van de PSOE-stemmers. 

Más Madrid blijft regionale partij 

Hoewel Más Madrid met maar 2 procent verschil (in aantal stemmen) op de PSOE in de regio Madrid een geduchte concurrent is voor de socialisten, heeft deze partij op nationaal niveau nog niet veel voet aan de grond. 47 procent van de Más Madrid-achterban in Madrid zou bij nationale verkiezingen op de PSOE stemmen en 16 procent zou kiezen voor Unidas Podemos. 

Dat fenomeen doet zich in veel mindere mate voor onder de PP-stemmers: 77 procent van de mensen die nu een stem uitbrengt op Ayuso zou dat ook doen bij landelijke verkiezingen. 10 procent van de PP-stemmers zou zijn stem uitbrengen op Vox, maar 1 procent zou stemmen op Ciudadanos en 12 procent zou voor een overige partij kiezen. 

Wat het presidentschap van Isabel Ayuso betreft, zijn de meningen verdeeld. 48 procent ziet liever een nieuwe PP-president aantreden versus 49 procent die kiest voor continuïteit met de huidige regiopresident. 

Dit vind je misschien ook leuk