Elektriciteitsprijs bereikt in april recordhoogte in Spanje

door admin
Elektriciteitsprijs bereikt in april recordhoogte in Spanje

De maand april wordt afgesloten met een gemiddelde kostprijs van meer dan 64 euro per megawattuur, een abnormaal hoog bedrag voor deze tijd van het jaar waarin het energieverbruik in Spanje relatief laag is. De consument zal deze prijsstijging in de portemonnee gaan voelen omdat het gereguleerde elektriciteitstarief (dat wordt vastgesteld door de overheid) rechtstreeks beïnvloed wordt door deze ongekende stijging op de groothandelsmarkt. 

Europese emissieheffing

De belasting die de Europese Unie heft op de CO-2-uistoot geldt voor bedrijven die energie aan een secundaire markt leveren. Met het laten afkopen van de beperkt beschikbare uitstootrechten hoopt de commissie met het oog op de klimaatdoelen dat energiebedrijven op zoek gaan naar alternatieve leveranciers. Hiermee wil de EU de doelstelling behalen om in het jaar 2050 100 procent klimaatneutraal te zijn. Vergeleken met een jaar geleden is de heffing op CO2-emissie drie keer zo hoog geworden, wat direct invloed heeft op de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt.

Handel in emissierechten drijft prijs omhoog

Afgezien van de Europese emissieheffing spreken analisten van een abnormale prijsstijging van de elektriciteit. Volgens hen is deze ook het gevolg van investeerders die de CO-2uitstootrechten opkopen en hun kans schoon zien deze weer te verkopen op het moment dat de prijs van deze rechten stijgt. Ook deze lucratieve handel in emissierechten drijft de prijs van CO-2-uitstoot steeds verder op. 

Omdat door de lage rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) overige activa van investeerders geen of onvoldoende kapitaal generen, is de CO2-markt aantrekkelijk geworden voor de portemonnee van speculanten. Uiteindelijk wordt deze portemonee gevuld met geld dat afkomstig is van miljoenen Spaanse energieconsumenten. 

Bekijk ook: Hoe kun je besparen op je elektriciteitsrekening in Andalusië?

Dit vind je misschien ook leuk